Producenci

ANTYOKSYDANTY - DO ZWALCZANIA WOLNYCH RODNIKÓW

Organizm człowieka jest fascynującą żywą maszyną, w której każda komórka ciała pełni swoją funkcję i jest „małą fabryką”. Czynniki takie jak zanieczyszczenia powietrza i wody, dym tytoniowy,  substancje sztuczne dodawane do żywności, leki czy promieniowanie UV, a nawet niewłaściwie przyrządzone jedzenie wprowadzają do naszego ustroju wolne rodniki, powodując szybsze zużycie się komórek i ich starzenie. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu – jony, atomy lub cząsteczki posiadające przynajmniej jeden niesparowany elektron. Oznacza to, że szukają one miejsca - innej cząsteczki, gdzie mogłyby się przyłączyć i zabrać brakujący elektron, pozostawiając „to miejsce” z kolejnym niesparowanym elektronem. Tak powstają reakcje rodnikowe, które rozwijają się w bardzo szybkim tempie i atakują komórki naszych ciał, powodując ich uszkodzenie. Celem ataku są głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, a nawet nasze DNA.  Uszkodzone komórki ciała prowadza do wielu niebezpiecznych schorzeń. Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze to cząsteczki, mogące zatrzymać szkodliwe reakcje. Przynoszą one bowiem ten brakujący elektron, neutralizując wolne rodniki. Powstała wspólna cząstka neutralna zostaje wydalona z organizmu. Antyoksydantami są m.in.  witaminy: A, C, E, minerały  np. cynk, selen , wapń, a także naturalnie występujące w żywności i roślinach substancje aktywne: polifenole, flawonoidy, barwniki. Zioła, warzywa i owoce są bogate w antyoksydanty. Jeśli zagoszczą one w naszej diecie na co dzień, pomogą zachować młodość komórek na długi czas.

ANTYOKSYDANTY

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl