Herbatka owocowo-ziołowa z malinami 100g
Opis
Herbatka z malinami - herbatka owocowo-ziołowa
Starannie dobrane składniki, w szczególności owoce maliny, kwiat dziewanny, lipy i bzu czarnego, powodują, że herbatka wypita w porę może pomóc uchronić przed przeziębieniem lub złagodzić jego objawy.
Dzika róża skórka
Owoc dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C. Witamina ta przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, pomaga zwalczać przeziębienie, infekcje bakteryjne i wirusowe, zwłaszcza, gdy towarzyszy im wysoka gorączka. Skórka dzikiej róży wykazuje działanie ściągające, oczyszczające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wzmacniające krew oraz nerki, regulujące miesiączkowanie. Ze względu na ogromną zawartość witaminy C oraz innych związków aktywnych, przypisuje jej się działanie lekko uspokajające, redukujące napięcie. Może być pomocna w łagodzeniu objawów schorzeń na tle zapalnym, depresji i zwiększać popęd płciowy. Ponadto dzika róża może być stosowana u rekonwalescentów, po chorobach zakaźnych i operacjach ze względu na swoje działanie wzmacniające.
Kwiat hibiskusa
Hibiskus to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C i soli mineralnych, dlatego warto pić napar z hibiskusa w okresie przeziębień. Wzmacnia organizm i przyczynia się do poprawy przemiany materii. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje mu się moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiegania zatrzymywaniu nadmiernej ilości wody w organizmie, powstawaniu obrzęków. Napar z kwiatu hibiskusa wspomaga organizm w regulowaniu poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Owoc porzeczki czarnej
W tradycyjnej fitoterapii owoc czarnej porzeczki jest wartościowy ze względu na zawartość witamin (A, C, B1, B2, PP, B6), soli mineralnych (zwłaszcza wapnia, żelaza, boru i miedzi) oraz antyoksydantów (szczególnie antocyjany, kwercetyna, rutyna). To dzięki tym składnikom owoc porzeczki czarnej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, uszczelniania ich i zapobiegania wybroczynom i żylakom. Dodatkowo te czarne, małe owoce wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwrodnikowe. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się organizmu. Owoc czarnej porzeczki może być pomocnym uzupełnieniem terapii nadciśnienia, chorób reumatycznych, stanów zapalnych jamy ustnej, anginy i w biegunkach.
Owoc aronii
Owoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych, witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości. Aronia działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, na przemianę materii, pomocniczo w leczeniu choroby trzustki i wątroby, ponadto opóźnia procesy starzenia się organizmu. Owoc aronii jest wykorzystywany również w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.
Owoc maliny
Owoc maliny wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe, przyczynia się do aktywności wydzielniczej gruczołów potowych. Wspomaga również działanie moczopędnie, oczyszczające, antyreumatyczne oraz odżywcze, przeczyszczające, wzmacniające żołądek i witaminizujące. W medycynie ludowej stosowany był w bakteryjnych i wirusowych chorobach przeziębieniowych, przebiegających z podwyższoną temperaturą. Skutecznie wzmacnia przy objawach awitaminozy organizmu, w szkorbucie i paradentozie.
Kwiat lipy
Kwiat lipy to znane zioło na przeziębienie. Pomaga "wypocić gorączkę", gdyż wykazuje działanie napotne, moczopędne, osłaniające na drogi oddechowe. Wykazuje działanie rozluźniające na mięśnie jelit i narządów rodnych kobiet. Wzmacnia żołądek, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i równocześnie działa żółciopędnie, ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Kwiat lipy przyczynia się zmniejszania lepkości krwi. Ma korzystny wpływ na gojenie się ran oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Wpływa kojąco na podenerwowanie.
Kwiat dziewanny
Kwiat dziewanny zawiera saponiny, dzięki którym przyczynia się do ułatwienia odkrztuszania zalegających w drogach oddechowych wydzielin. Wykazuje działanie przeciwzapalne na błony śluzowe układu oddechowego, jamy ustnej, gardła, oskrzeli, żołądka, jelit i dróg moczowych. Jest pomocna podczas chrypki, ponieważ śluzy w niej zawarte powlekają błony śluzowe gardła i krtani, łagodząc dyskomfort. W tradycyjnej fitoterapii stosowano ją w walce z wirusami.
Kwiat bzu czarnego
W tradycyjnym ziołolecznictwie, było to remedium na gorączkę, przeziębienie, nieżyty płuc i górnych dróg oddechowych, gdyż posiada działanie napotne. Stosowano go także jako uzupełnienie terapii oczyszczającej w chorobie reumatycznej. Kwiat bzu czarnego przyczynia się do zachowania prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, ze względu na swoje właściwości uszczelniające i wzmacniające naczynia.
Składniki: skórka dzikiej róży, kwiat hibiskusa, jabłko, owoc porzeczki czarnej, owoc aronii, owoc maliny (10%), kwiat lipy, kwiat dziewanny, kwiat bzu czarnego
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
czarny bez, dziewanna, malina, aronia, porzeczka, odporność, przeziębienie, żołądek, wzrok
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.
Kasia
Bardzo przyjemny smak. Mocno malinowy. Dziękuję za pomoc w wyborze wielu owocowych smaków. Polecam!
Ala Kowal
Pyszna herbatka, bardzo aromatyczna. Piję ją z miodem i przeziębienie nie ma szans