Hibiskus kandyzowany 100g
Opis
Hibiskus - zioła kandyzowane
Hibiskus to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Przyczynia się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych, do pobudzenia trawienia i zwiększenia perystaltyki jelit. Wykazuje korzystny, ochronny wpływ na wątrobę i wydzielanie żółci. Hibiskus nasila działanie moczopędne, oczyszczając organizm z zalegających toksyn, zapobiega zastojom wody w tkankach. Napar z hibiskusa, pity w większej ilości wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie macicy, jelit a także na naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w regulacji zbyt wysokiego ciśnienia krwi. W afrykańskiej medycynie ludowej stosuje się go w walce z drobnoustrojami - bakteriami, drożdżakami, pierwotniakami, natomiast doniesienia naukowe sugerują, iż kwiat hibiskusa działa pobudzająco na układ odpornościowy.
Napar z kwiatu hibiskusa ma kwaskowy smak, bogaty aromat i piękna czerwoną barwę. Nie jest jednak zalecany kobietom w ciąży gdyż wpływa na mięśnie macicy.
Hibiskus kandyzowany można wykorzystać zarówno jako susz do naparu, dodatek do herbaty lub spożyć jako przekąskę.
Skład: hibiskus (85%), cukier (13,4%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy (1,59%), substancja konserwująca - dwutlenek siarki (0,01%)
Uwaga:
Osoby zażywające leki lub chore, kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem produktu. Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
hibiskusem, hibiskusa, odporność
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.