
CO TO SĄ ZIOŁA PROWANSALSKIE, SKŁAD, ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI AROMATYCZNEJ MIESZANKI ZIOŁOWEJ
Zioła z Prowansji znane są na całym świecie. Nadają potrawie aromatu i oryginalnego smaku. Jednak poza podkreśleniem smaku, wnoszą one wiele korzyści zdrowotnych. Te suszone zioła pobudzają układ trawienny i zapobiegają uczuciu ciężkości w brzuchu. Jednak to nie jedyna korzyść płynąca ze spożywania francuskiej mieszanki ziołowej.
Co to są zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół aromatycznych, suszonych i rozdrobnionych, które tradycyjnie pochodzą z Prowansji - regionu we Francji. Mieszanka ta nadaje wyjątkowego smaku i zapachu potrawom.
Oryginalny skład ziół prowansalskich i właściwości prozdrowotne poszczególnych składników
Skład mieszanki "ziół prowansalskich" może różnić się w zależności od regionu czy producenta. Jednak oryginalna receptura zawierała takie gatunki jak: tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia, szałwia, oregano i estragon. Połączenie tych wszystkich aromatycznych ziół tworzy bardzo aromatyczną kompozycję z intensywnym lekko pikantnym smakiem.
Właściwości zdrowotne poszczególnych ziół:
Tymianek (Thymus vulgaris) dzięki zawartości olejków eterycznych m.in. tymol i karwakrol ziele tymianku ma właściwości antybakteryjne, Dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i gazy oraz działa wykrztuśnie. Jest pomocny w przeziębieniu, kaszlu i uciążliwym katarze.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) podobnie jak tymianek, liść rozmarynu ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomaga trawienie. Dodatkowo kwas rozmarynowy zawarty w liściach rozmarynu wpływa korzystnie na pamięć i funkcje poznawcze.
Majeranek (Origanum majorana) wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie, a także przeciwbólowo. Jego dodatkowa zaletą jest wpływanie na poprawę krążenia krwi i zdrowie serca. Ziele majeranku wykazuje także właściwości uspokajające, może pomagać redukować stres i poziom lęku.
Poznaj zioła na serce i układ krwionośny - zapraszamy do lektury!
Bazylia (Ocimum basilicum) to zioło o właściwościach antybakteryjnych, przeciwutleniających, przeciwzapalnych i oczywiście wpływa na poprawę trawienia, łagodzi wzdęcia i gazy.
Szałwia (Salvia officinalis) wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dodatkowo dba o zdrowie jamy ustnej, dzięki właściwościom antyseptycznym. Co więcej ziele szałwii wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz może wspomagać funkcje kognitywne czyli pamięć i koncentrację.
Oregano (Origanum vulgare) ma silne właściwości antybakteryjne dzięki zawartości karwakrolu i tymolu, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, ponadto ziele oregano może wspierać układ odpornościowy i łagodzić infekcje np. górnych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego.
Estragon (Artemisia dracunculus) analogicznie jak poprzednicy wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz poprawiające trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Wpływa też korzystnie na poziom cukru we krwi.
Każde z tych ziół ma widoczny wpływ na zdrowie człowieka. Powyższe gatunki zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, fenole, kwasy fenolowe, terpeny i inne substancje czynne, które nadają im nie tylko bogaty aromat i smak, ale i korzystne dla człowieka działanie. Podsumowując zioła prowansalskie składają się z gatunków roślin o właściwościach pobudzających trawienie, łagodzących wzdęcia, a także przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych.
W niektórych przepisach na tą mieszankę występuje również kwiat lawendy charakteryzująca się przyjemnym zapachem i nasionu kopru włoski. Natomiast niektórzy producenci gotowych kompozycji ziół i przypraw dodają też liść mięty i cząber. jednak nie są to tradycyjne składniki.
Zioła prowansalskie – do czego zastosować przyprawę: zupy, mięsa i grill
Zioła prowansalskie znajdują szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Nadają się do różnego rodzaju mięs: wołowiny i cielęciny, współgrają z jagnięciną i drobiem. Świetnie pasuje do potraw z grilla, kurczak w ziołach prowansalskich to aromatyczne i intensywne, a zarazem delikatne danie. Prowansalski dodatek do pieczeni lub sosu do pizzy dodadzą świeżości i intensywności smaku.
To doskonały dodatek do serów, twarogów i różnych past kanapkowych, farszów, marynat i sałatek. Szczypta ziół z Prowansji może zastąpić część soli dodawanej do potrawy.
Kilka słów o historii aromatycznej mieszanki ziół z Prowansji
Mieszanki ziół prowansalskich nie przypisuje się jednemu, konkretnemu autorowi. Receptura powstawała na przełomie wieków, będąc częścią tradycji oraz dziedzictwa rolniczego i kulturowego regionu Prowansji. Doniesienia historyczne sugerują, że już w starożytności mieszkańcy tamtego regionu stosowali zioła prowansalskie w kuchni. Tamtejsze regiony znane są z klimatu, który sprzyja rozwojowi różnorodnej roślinności w tym wielu gatunków ziół.
Czy każdy może sięgnąć po zioła kuchni francuskiej?
Przepisy z ziołami prowansalskimi nadają się praktycznie dla każdego, kto lubi intensywnie doprawione posiłki, pełne wyrazistego smaku. Zioła prowansalskie świetnie sprawdzą się zwłaszcza dla osób, które miewają problem ze wzdęciami po posiłkach i uczuciem ciężkości w brzuchu. Kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinny przesadzać z ilością tych ziół, jednak mała szczypta dodana do potrawy nie powinna stanowić problemu. Zioła z Prowansji świetnie zastępują sól, co szczególnie może być przydatne dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem krwi, które są na diecie bezsolnej.
Mieszanki tej powinny unikać osoby, uczulone na któryś ze składników oraz osoby z chorobami układu pokarmowego np. aktywną chorobą wrzodową lub refluksem. Zioła te mogą być zbyt intensywne dla małych dzieci. Większe ilości nie są wskazane dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących.
Czy znasz szwedzkie zioła wg receptury Marii Treben? Tutaj dowiesz się więcej:
ORYGINALNE ZIOŁA SZWEDZKIE - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Bibliografia:
"The Complete Book of Herbs: A Practical Guide to Growing and Using Herbs" Lesley Bremness
"Herbs: The Complete Gardener's Guide" Patrick Lima
"Medicinal Plants and Herbs" Steven Foster, James A. Duke
Autor artykułu:
mgr inż. Beata Widlińska-Wojtasik
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku Żywienie Człowieka, dietetyk z wieloletnim stażem oraz technik farmaceutyczny
Opinie i porady autora z zakresu zdrowego odżywiania i fitoterapii:
- Tomasiak, M. Świerc „Przez Polskie Góry. Przewodnik Biegacza" wyd. Helion Gliwice, 2016
- https://finanse.wp.pl/szynka-z-puszki-to-skory-i-chemia-6114653062973569a
- https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/szynka-z-puszki-to-skory-i-chemia/8rkpgbl
- Dietetyk w ogólnoeuropejskim projekcie Preventomics: https://preventomics.eu/