Producenci

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250 ml

Olej z czarnuszki tloczony na zimno 250 ml - Zielnik Jagi.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 55,50 zł 55.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Olej z czarnuszki 100% czysty tłoczony na zimno 

W krajach bliskiego wschodu, nasiona czarnuszki oraz olej z nich pozyskiwany znany był już w czasach starożytnych. Stosowane były i są do dnia dzisiejszego, do walki z chorobami układu oddechowego (w tym też chorób zakaźnych), układu pokarmowego oraz chorób na tle zapalnym np. reumatycznych.

Olej z nasion czarnuszki w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (55%), oleinowego (23%), α-linolenowego (0,4–1%) oraz rzadko występującego w przyrodzie kwasu eikozadienowego (2,6–3%) i innych. Kwasy tłuszczowe nasycone stanowią ok 13%. Olej ten zawiera liczne fitosterole oraz olejki eteryczne (0,4–2,5%), z których najbardziej charakterystyczny jest  tymochinon.

Olej z nasion czarnuszki jest bardzo stabilny, dzięki czemu może być przechowywany przez dłuższy czas.

Właściwości oleju z nasion czarnuszki:

Olej czarnuszkowy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (jelit, wątroby), układu krążenia i odpornościowego. Łagodzi wrzody żołądka, wygasza stany zapalne w chorobach reumatycznych oraz przyczynia się do poprawy samopoczucia.

Olej ma również zastosowanie jako środek antyseptyczny oraz miejscowo znieczulający. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze. Dzięki zawartości antyoksydantów zwalcza nadmierne procesy rodnikowe. Działa przeciwbólowo i rozkurczowo.

Zalecany jest do stosowania podczas masażu spiętych i bolesnych mięśni. Łagodzi objawy przeziębienia i wspomaga powrót do zdrowia.

Olej z nasion czarnuszki wykazuje aktywność neuroochronną. Zawarty w oleju z nasion czarnuszki tymochinon w badaniu przeprowadzonym nad zwierzętami, wykazywał działanie przeciwdrgawkowe, przeciwlękowe oraz łagodził objawy uzależnienia organizmu od środków przeciwbólowych.

Pozytywne korzyści przynosi stosowany doustnie jak i na skórę w schorzeniach alergicznych, neurodermatoz i grzybicy. W kosmetyce zalecany jest do codziennego oczyszczania twarzy oraz pielęgnacji włosów. Wykazuje działanie fotoprotekcyjne (ochrona przed skutkami promieniowania słonecznego), łagodzi podrażnienia, trądzik, zmiany skórne po ukąszeniach owadów. Działa ochronnie na skórę suchą, łojotokową, atopową i łuszczycową.

 

Skład: olej z nasion czarnuszki 100% tłoczony na zimno

 

Uwaga: 

Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.

 

 

Bibliografia: 

A. Kaźmierczak, D. Wcisło-Dziadecka, N. Zmarzły, „Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych” Post N Med 2018; XXXI(1A): 61-64

M. Borusiewicz, Z Janeczko, „Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych”, Post. Fitoter. 2015; (16)4; 223-236

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl