HERBATA LIŚCIASTA PEŁNA SMAKU
Kategoria Herbaty obejmuje herbatę liściastą zieloną, czerwoną i czarną, jednorodne oraz z dodatkami. Herbata to jeden z najczęściej goszczących, na naszych stołach, gorących napojów. Choć tradycja picia tego naparu w Polsce jest dość zawiła to należy się cieszyć, że przetrwała ona do dnia dzisiejszego. Herbata bowiem, niezależnie od gatunku to napój zachowujący młodość komórek naszych ciał. Bogata w antyoksydanty zapobiega licznym reakcjom rodnikowym, które powodują szybsze starzenie się organizmu. Herbaciany napar pobudza również umysł i ciało, ze względu na (różną - uzależnioną od gatunku herbaty) zawartość kofeiny i teiny.

15,99 zł

18,99 zł

15,99 zł

10,99 zł
Herbata to znany na całym świecie napój, przygotowywany z liści i pączków rośliny Camellia sinensis. Jednak herbata to nie tylko napój, ale jest to rytuał, dzięki któremu ludziom łatwiej nawiązać relacje, który od wieków zbliża ludzi przy filiżance pełnej aromatu i smaku, gdzie ważna jest także ceremonia parzenia. Jest to znana i ceniona na całym świecie, roślina, występująca w setkach odmian. Każda herbata, niezależnie od poziomu przefermentowania lub oksydacji czy miejsca pochodzenia ma swoje wyjątkowe właściwości, zależne również od tego w jaki sposób została zaparzona.
Jaka herbata jest Twoją ulubioną? Rodzaje herbat liściastych, które warto znać
Wszystkie klasyczne, dostępne w sprzedaży herbaty pochodzą z liści herbaty chińskiej gatunku Camellia sinensis. "Kolory" różnią sie m.in. poziomem przetworzenia - fermentacji lub oksydacji. To właśnie te procesy decydują o barwie, smaku, aromacie i zawartości kofeiny, w naparze. Odmiany różnią się także właściwościami i wpływem na zdrowie człowieka. Oto najpopularniejsze rodzaje herbat:
-
Herbata czarna – poddana oksydacji enzymatycznej, o intensywnym smaku i pobudzającym działaniu. Odmiany takie jak: Assam, Ceylon, Darjeeling.
-
Herbata zielona (green tea) – napar o delikatnym, odświeżającym smaku. Nie została poddana poddana procesom fermentacyjnym, zawiera katechiny i przeciwutleniacze, szczególnie korzystne dla zdrowia człowieka.
-
Biała herbata jest pozyskiwana z młodych, delikatnych listków, suszona bez poddawania jej procesom utlenienia. Ma bardzo jasną barwę oraz subtelny aromat herbaty i delikatny smak.
-
Czerwona herbata (pu-erh) to długo dojrzewająca, o charakterystycznym ziemistym i lekko dymnym posmaku. Znana z działania odchudzającego i detoksykującego.
-
Oolong to półfermentowane listki i pędy Camelli. Jej właściwości smakowe balansują między czarną a zieloną odmianą. Nazywana jest „turkusową herbatą”.
Herbata czarna to fermentowana klasyka o głębokim smaku
Czarna herbata powstaje poprzez poddanie listków całkowitej fermentacji, a dokładniej oksydacji enzymatycznej. Zawiera więcej teiny - pochodnej kofeiny niż susz zielonej czy białej. Mocna herbata wypita o poranku, działa jak naturalny zastrzyk energii. Susz zalewa się wrzątkiem o temp 95–100°C, a czas parzenia wpływa na jej moc, zawartość garbników , a co za tym idzie, cierpkość smaku. W wielu krajach pita z dodatkiem mleka. Gatunki Ceylon czy Darjeeling to herbaty o wyrazistym profilu smakowym, często z orzechową lub lekko dymną nutą. Klasykiem jest też Earl Grey, czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotkowym, o zapachu przyjemnym, odświeżającym i charakterystycznym. Trudno go pomylić z innym naparem.
Herbata zielona, charakterystyczna lekkość, która leczy
Herbata zielona nie przechodzi procesu fermentacji, dlatego zachowuje naturalny kolor liści. Zaparzanie jej wymaga uważności, gdyż najlepszy efekt uzyskamy, zalewając ją gorącą wodą o temp. 70 – 80 °C. Tak uzyskany napar z liści herbaty jest lekki, orzeźwiający, odświerzający i pełen właściwości antyoksydacyjnych. W tej kategorii królują: jaśminowa, matcha, sencha, bancha. Każda z nich posiada swój charakterystyczny profil smakowy.
Herbata biała, delikatna i subtelna w smaku
Herbata biała jest wyjątkowo łagodna i subtelna w działaniu. Zaparzana w niższej temperaturze, uzyskuje delikatny smak i jasną barwę naparu. Choć wygląda niepozornie, białej i zielonej herbacie, przypisuje się najsilniejsze działanie antyoksydacyjne, bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Zawiera katechiny, witaminy, l-teaninę oraz jak każda herbata liściasta niewielkie ilości teiny. Idealna do codziennego delektowania się jej smakiem.
Herbata czerwona pu-erh to smak i aromat ziemi
Herbata czerwona poddawana jest fermentacji mikrobiologicznej oraz może dojrzewać latami. Jej smak jest ziemisty, głęboki, intensywny. Świetnie łączy się z korzeniem imbiru, goździkami i skórką pomarańczy. Jej ogromną zaletą jest działanie wspierające trawienie i regulujące poziom cholesterolu we krwi. W wielu kulturach uznawana jest za herbatę wspomagającą odchudzanie.
Herbaty aromatyzowane, mieszanki owoców, herbat i ziół
Wysokiej jakości herbaty liściaste często wzbogacane są o naturalne dodatki takie jak płatki kwiatów (np. płatki róży, jaśminu, kwiat nagietka), owoce suszone, przyprawy korzenne (imbir, mielony cynamon) oraz olejki eteryczne. Takie mieszanki zyskują piękny aromat oraz działanie prozdrowotne. Przykładami są: herbata z płatkami róży, z trawą cytrynową, kwiatem hibiskusem czy kwiatem lawendy.
Jak działają owocowe dodatki do napojów herbacianych?
-
dodatki ziołowo-owocowe wzbogacają smak i aromat o nutę owocową, korzenną lub kwiatową
-
wzmacniają lub uzupełniają działanie herbaty np. imbir dodaje mocy rozgrzewającej, mięta wspomaga trawienie, yerba mate wzmacnia działanie pobudzające
-
wprowadzają różnorodność do monotonnego, codziennego picia herbaty lisciastej;
-
dodatki owocowe oraz olejki eteryczne tworzą orzeźwiający napar, który można serwować także na zimno, np. jako ice tea.
Korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty liściastej oraz herbat owocowych – co warto wiedzieć?
Dodatek płatków kwiatów (np. róży, nagietka), suszu owocowego (suszone jabłko, owoc żurawiny, owoc maliny), przypraw (goździki, kardamon) i ziół (np. mięta, trawa cytrynowa, rooibos), nadaje mieszance nowe właściwości zdrowotne. W połączeniu z naturalnymi antyoksydantami, zawartymi w liściach herbaty (m.in. katechinami, polifenolami, garbnikami), taki napój wykazuje działanie:
- może spowalniać procesy starzenia organizmu (dzięki przeciwutleniaczom i flawonoidom),
- może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
- działa pobudzająco (w szczególności herbata zawierająca kofeinę jak czarna lub zielona),
- może wspierać układ immunologiczny i odporność
- dodatki takie jak np. liść pokrzywy wzmacnia działanie moczopędne herbaty
- dodatki wzmacniają i urozmaicają smak herbaty, poprawiać jej aromatyczny profil,
- usprawniają trawienie (np. pu-erh z imbirem lub skórką pomarańczy lub czarna herbata z liściem mięty),
- działają uspokajająco w połączeniu: herbata zielona z lawendą lub liściem melisy - zaparzana krótszy czas w wodzie o niższej temp.
Jak wydobyć wszystko, co najlepsze podczas parzenia herbaty liściastej?
Zaparzanie herbaty ma ogromny wpływ na to, jakie składniki bioaktywne znajdą sie w naszej filiżance. Każda herbata wymaga innego sposobu.
-
Czarna herbata: temperatura wody 90-100 °C, czas zaparzani 3–5 minut.
-
Zielona herbata: 70–80 °C, 2–3 minuty, zaparzana dłużej - do roztworu dostanie sie więcej teiny i garbników
-
Biała herbata: woda w niższej temperaturze ok. 70 °C, czas nawet 5 minut.
-
Pu-erh: temperatura wody 90-100 °C, parzyć dłużej, ok. 5 minut.
-
Herbaty liściaste aromatyzowane oraz z dodatkami: zależnie od bazy, często krócej by zbyt duża ilość garbników, nie przyćmiła aromatu olejków lub przypraw.
Niektóre herbaty liściaste można zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze kilka razy. Zwłaszcza oolong czy najwyższej jakości herbaty zielone, dają satysfakcjonujący smak. Inne lepiej smakują tylko przy pierwszym zalaniu.
Każdy dzień z filiżanką herbaty liściastej
Ceremonia picia herbaty liściastej to codzienny mini spektakl z naparem herbacianym w roli głównej. W sklepach online oraz stacjonarnych mamy szeroki wybór: od klasyków po wyszukane odmiany i mieszanki. Bez względu na to, którą wybierzesz, każda herbata to nie tylko smak, ale też historia, tradycja, aromat, właściwości i moment relaksu tylko dla Ciebie.