AROMATYCZNE HERBATKI OWOCOWO-ZIOŁOWE
Mieszanki owocowo-ziołowe to herbatki składające się w większości z suszonych owoców z domieszką odrobiny ziół. Niosą one wyjątkowy smak i aromat. Zawarte w nich składniki przyczyniają się również do wspierania zdrowia. Suszone owoce bogate są w witaminy, minerały oraz błonnik, a dodatek płatków kwiatów i przypraw nadaje im charakterystycznej nutki smakowej. Imbir, cynamon, goździki przeniosą nas w orientalną podróż, a owoce takie jak borówka, malina i agrest przywołają wspomnienie minionych letnich chwil...
23,69 zł
Największą popularnością herbatki owocowo-ziołowe cieszyły się w czasach, gdy niedostępne na rynku były słodzone, smakowe napoje. W wielu polskich domach do obiadu podawano kompot z owoców i łatwo dostępnych ziół. Latem były to owoce świeże, a poza sezonem suszone. Taki napar nawadniał oraz dostarczał składników poprawiających trawienie oraz witamin i minerałów. Niestety kolorowe, smakowe napoje w butelkach i kartonach nieco wyparły naturalne kompoty z naszych domów. Po latach niebytu herbatki owocowo-ziołowe wracają do łask.
Czy warto sięgać po herbatki ziołowo-owocowe?
Wzrastająca wśród ludzi świadomość dotycząca prawidłowego odżywiania się skłania do sięgania do zdrowsze produkty. Wśród nich z pewnością znajdują się mieszanki z ziół i suszonych owoców. Zawierają zdecydowanie mniej cukru niż słodzone napoje, a zawarte w nich rośliny ziołowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Najbardziej znaną w Polsce mieszanką owocowo-ziołową jest tradycyjny kompot z suszu składający się z suszonych śliwek, goździków, cynamonu i anyżu. Jest to zdecydowanie zimowa opcja. Na letnie, upalne dni lepszą będzie herbatka na bazie jabłek, mięty i kwiatów stokrotki. Delikatny, lekko słodki i odświeżający napar. Natomiast kiedy jesień puka do nas zza okien, przydaje się rozgrzewająca herbatka na bazie lipy, owoców pigwowca i dzikiej róży, owoców derenia, płatków słonecznika zwyczajnego i bogatej w eteryczne olejki sosny syberyjskiej, która załagodzi pierwsze objawy przeziębienia.
Czy wszyscy mogą pić herbatki z ziół i owoców?
Napary ziołowo-owocowe może pić praktycznie każdy, pod warunkiem, że będzie to odpowiednio skomponowana mieszanka. Osoba cierpiąca na wysoki poziom cukru powinna sięgnąć po ziółka zawierające zdecydowanie mniej owoców, a więcej ziół tj. kwiaty, ziele, nasiona lub owoce o małej zawartości cukru np. truskawki, jagody, cytryna, grejpfrut. Natomiast jeśli bolączką jest delikatny żołądek, skory do podrażnień w herbatce powinny się zioła o delikatnym działaniu np. kwiaty malwy, płatki róży, nasiona nasiona lnu zwyczajnego, jabłko czyli surowce o działaniu powlekającym, ochronnym lub celowane herbatki na żołądek. Dla dzieci świetnie sprawdzą się herbatki owocowe z dodatkiem ziół takich jak melisa, rumianek, krwawnik oraz koper. Delikatne herbatki owocowo-ziołowe można pić każdego dnia z korzyścią dla zdrowia. Są zdecydowanie lepszym wyborem niż słodzone, kolorowe napoje.
Jaka herbatka ziołowo-owocowa jest najzdrowsza?
Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na to pytanie. Zioła jak i owoce zawierają mnóstwo minerałów, witamin, przeciwutleniaczy i innych cennych dla zdrowia substancji. W przypadku ziół, wszystko zależy od tego kto spożywa taki napar. Jakie są preferencje smakowe i czy pijący herbatki zmaga się z jakimiś dolegliwościami. Zioła lecznicze zawierają substancje aktywne, które prawidłowo dobrane mogą przynieść korzyść, a stosowane w zły sposób zaszkodzić. Przykładem może być ziołowo-owocowa herbatka na zaparcia, składająca się z silnie działających ziół takich jak kora kruszyny, owoc i kwiat jarząbu, która w odpowiednich dawkach może przynieść ulgę, a spożywana nadmiernie zakłócić prawidłowe funkcjonowanie jelit.