Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci

ZIOŁA I SUSZE JEDNORODNE

Zioła jednorodne to podkategoria zawierająca jedynie czyste surowce zielarskie. Można wykorzystać je od razu do sporządzenia naparów, odwarów czy maceratów lub zmieszać w określoną mieszankę ziołową. Surowce te mają postać ciętych liści czy też całych nadziemnych części roślin, płatków kwiatowych oraz kwiatostanów, rozdrobnionych lub pociętych kłączy i korzeni. Według literatury zielarskiej do sporządzenia naparów wykorzystuje się delikatne nadziemne części roślin tj. ziele, liście, kwiaty itp, odwary wykonuje się z twardych elementów, gdzie ekstrakcja substancji aktywnych jest utrudniona: kora, korzenie, kłącza itp. Maceraty pozyskuje się natomiast z surowców śluzowych takich jak nasiona lnu, babki płesznik, kozieradki, korzeń prawoślazu, nie narażając ich na działanie wysokiej temperatury, która spowodowałaby zniszczenie, działającego powlekająco śluzu.

ZIOŁA JEDNORODNE

Pojęcie „zioła” można rozumieć na wiele sposobów. Może uwzględniać mieszanki ziołowe, gdzie połączone ze sobą zioła wykazują wzajemne działanie wzmacniające jak np. kurkuma z pieprzem albo uzupełniające jak w herbatkach funkcjonalnych. Drugą z opcji mogą być właśnie zioła jednorodne, które to po prostu są pojedynczymi gatunkami ziół jak np. ziele podagrycznika czy kwiat pierwiosnka.

Najpopularniejsze zioła jednorodne

Do tej kategorii z pewno należą zioła, które zastosowane pojedynczo wywołają korzystny u człowieka skutek. W Polsce od wieków znany jest ze swych dobroczynnych właściwości koszyczek rumianku. Ma on działanie kojące zarówno na układ pokarmowy jak i na stres i napięcie nerwowe. Nasiona kopru włoskiego to kolejna z ulubionych pozycji Polaków, a to ze względu na łagodzące wzdęcia właściwości. Herbatkę z kopru włoskiego szczególnie ulubiły sobie młode mamy, gdyż napar był podawany dzieciom na ból brzuszka od dekad. Kwiat podbiału to zioło, o którym robi się głośno w sezonie grypowym, ponieważ ma on działanie powlekające błony śluzowe gardła i krtani. Łagodzi stany zapalne i ból gardła. Królową każdego zielnika niewątpliwie jest liść mięty. Napar z tej rośliny przynosi ulgę w niestrawności, łagodzi nudności, odświeża, a także ułatwia oddychanie i poprawia koncentrację. Choć może nie wyglądają na polne ziółka, to coraz częściej sięgamy również po surowce zielarskie będące elementami drzew. Kwiat lipy oraz liść grabu zdecydowanie stają się popularne w okresie przeziębień.

Przyprawy to również zioła

Inną grupą ziół jednorodnych, doskonale znanych większości osób są zioła przyprawowe. Dodawane do potraw sprawiają, że dania są łatwiej strawne, a przede wszystkim smakują o niebo lepiej. Wszystkie te gatunki łączy jedna cecha – wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia, działają rozluźniająco na spięte mięśnie gładkie układu pokarmowego. Za sprawą olejków eterycznych zawartych w zielu tych roślin przynoszą one korzyści zdrowotne, a także smakowe. Znanymi ziołami przyprawowymi są: ziele bazylii, ziele lebiodki czyli znane pod inną nazwą oregano, tymianek, rozmaryn, kminek, natka pietruszki, kolendra, kardamon oraz wiele innych.

Warto mieć pod ręką, znane od lat zioła, których działanie sprawdzane było od pokoleń. Rumianek i mięta na ból brzucha i niestrawność, nasiona lnu i jarząb w herbatce na zaparcia, a liść miłorzębu dwuklapowego i głóg na lepsze krążenie krwi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl