ZIELONA HERBATA - SOLO I Z DODATKAMI
Napar z zielonej herbaty charakteryzuje się delikatnym smakiem i swoistym aromatem. Liście zielonej herbaty, nie są poddawane fermentacji, a jedynie suszeniu dlatego też zachowują więcej substancji aktywnych, korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Napar z zielonej herbaty jest bogaty w antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się komórek ciała. Zielona herbata to popularny środek wspomagający odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Odpowiednio krótko przyrządzony napój wykazuje właściwości pobudzające, natomiast napar z drugiego parzenia działa relaksująco.
Matcha Japan tradycyjna japońska 50g
69,99 zł
Herbata zielona Gun Powder 125g w słoiku
18,99 zł
Herbata zielona Sencha Japan Style 75g w słoiku
15,99 zł
Herbata sencha Genmaicha Japan Style 75g w słoiku
15,99 zł
Herbata zielona z dodatkami "Egzotyczny Cytrus" 75g w słoiku
15,99 zł
Herbata zielona z dodatkami "Soczyste Mango" 75g w słoiku
15,99 zł
Herbata zielona z dodatkami "Imbirowa Nutka" 75g w słoiku
15,99 zł
Herbata zielona z aloesem i werbeną cytrynową 100g
17,99 zł
Zielona herbata liściasta - właściwości i sposób parzenia. Herbata zielona klasyczna i wzbogacona o pachnące dodatki
Zielona herbata pozyskiwana jest z liści herbacianych krzewu Camellia sinensis. Liście nie przechodzą procesu fermentacji, jak w przypadku czarnej herbaty i czerwonej herbaty dlatego zachowują pełnię aktywnych związków roślinnych, takich jak: katechiny, flawonoidy, L-teanina oraz galusan epigallokatechiny (EGCG). To właśnie one odpowiadają za większość zdrowotnych właściwości zielonej herbaty.
Zielona herbata to coś więcej niż tylko napar z liści. To jeden z najstarszych naturalnych ekstraktów roślinnych, którym przez wieki raczyła się ludność zamieszkująca tereny Azji. Dziś, napój, który oryginalnie pochodzi z Chin i Japonii, ma zwolenników na całym świecie. Regularne picie zielonej herbaty może mieć pozytywny wpływ na serce, układ krążenia, koncentrację czy spalanie tłuszczu. W filiżance naparu zamknięta jest dawka antyoksydantów, która wspiera organizm w walce z utlenianiem i wolnymi rodnikami.
Rodzaje zielonej herbaty: sencha, matcha, bancha i chiński Gunpowder
Camellia sinensis to gatunek wiecznie zielonego krzewu herbacianego. Odmiany herbaty różnią się warunkami i miejscem upraw, a także wielkością liści i procesowi jakiemu są poddane przed i po zbiorach. Znane "gatunki zielonej herbaty", pochodzą z uznanych regionów: japońskiej prefektury Shizuoka, okolic Uji czy chińskiej prowincji Zhejiang.
- Sencha to japońska herbata zielona klasyczna. Parzy się ją z cienkich liści, przypominających igiełki, które mają świeży zapach i wyraźnie trawiastą nutę. Zawiera dużą ilość polifenoli i L-teaniny.
- Matcha to intensywnie zielony proszek, który powstaje ze specjalnie suszonych liści, które są uprawiane w cieniu. Posiada wysoką zawartość chlorofilu, kofeiny i EGCG. Działa pobudzająco, ale stabilnie.
- Bancha to japońska herbata z dojrzałych liści, bardziej wyrazista niż sencha. Zawwiera mniejszą ilośc kofeiny niż pozostałe, dlatego można pić ja nawet w porach wieczornych. Tolerowana jest również przez osoby wrażliwe na teinę.
- Gunpowder to chiński klasyk. Każdy listek jest ciasno zwinięty w kulkę, która przypomina proch strzelniczy. Napar z tej herbaty ma ziemisty smak i dobrze znosi dłuższe zaparzanie.
- Gyokuro to wysokiej jakości japońska herbata o delikatnej słodyczy i lekko warzywnym posmaku, ma wysoką zawartość L-teaniny oraz EGCG, ze względu na sposób produkcji. Na około 3 tygodnie przed zbiorami są zacieniane, co zwiększa zawartość składników odżywczych w liściach.
Każdy rodzaj herbaty to inna historia, smak, aromat i zestaw właściwości prozdrowotnych.
Jak parzyć zieloną herbatę? Sposób zaparzania liści ma znaczenie
Przygotowanie zielonej herbaty wymaga uważności. Zalewanie jej wodą o zbyt wysokiej temperaturze może spowodować, że napar traci swój charakter i działanie. Zbyt długie parzenie wpłynąć negatywnie na zawartość polifenoli i zwiększyć gorycz napoju.
Jak najlepiej zaparzać zieloną herbatę liściastą?
- Temperatura wody: 70–80°C to klucz do zachowania prawidłowego aromatu ilości flawonoidów.
- Czas zaparzania: 2–3 minuty, dłuższy czas przeznaczony jest tylko dla bardziej odpornych herbat, np. Gunpowder.
- Ilość suszu: ok. 1–2 g liści herbaty na filiżankę (150–200 ml).
- Rodzaj naczynia: najlepiej szklane lub ceramiczne, bez metalu, plastiku, który może zaburzać smak.
- Forma suszu: najlepiej wybierać liściastą herbatę sypaną, a nie mielone mieszanki. Rozwijający się w filiżance, pod wpływem wody liść, ma więcej do zaoferowania.
Poprawnie przygotowany napar z liści zielonej herbaty zachowuje swoje wspaniałe właściwości zdrowotne i pełnię smaku, często z nutą cytrusów lub delikatnych ziół.
Zielona herbata liściasta z dodatkiem aromatycznych ziół, nutą cytrusów, słodkich owoców i kolorowych kwiatów
Zapraszamy do spróbowania naszych kompozycji łączących klasyczną zieloną herbatę z suszonymi owocami, płatkami kwiatów, przyprawami i ziołami! Zielona herbata świetnie łączy się z naturalnymi dodatkami, nie tylko dla smaku, ale i efektu zdrowotnego
Najczęstsze kompozycje z zieloną herbatą:
- Z imbirem i kurkumą wspomaga spalanie tłuszczu i metabolizm.
- Z miętą pieprzową odświeża i wspomaga trawienie.
- Z jaśminem lub koszyczkiem rumianku koi układ nerwowy i działa odprężająco.
- Z mielonym cynamonem i liściem morwy wspiera gospodarkę glukozą i metabolizm tłuszczu.
Nasze kompozycje z zieloną herbatą liściastą:
- Herbata sencha Genmaiche Japan Style to sencha z palonym ryżem
- Egzotyczny Cytrus czyli zielona herbata ze skórką pomarańczy grejpfruta i trawą cytrynową
- Soczyste Mango to zielona herbata ze skórką mango, suszonym jabłkiem i kwiatem nagietka
- Imbirowa Nutka to zielona herbata doprawiona korzeniem imbiru, suszoną skórką z cytryny i płatkami słonecznika
- Herbatka na siłę to energetyczne i pobudzające połączenie zielonej herbaty, Yerba mate i liści mięty
- Herbata świąteczna Pachnąca Choinka to zielona herbata w towarzystwie korzennych przyprawy, czerwonego pieprzu i skórki pomarańczy. Rozgrzewa w zimowe dni!
Związki aktywne w herbacie zielonej: l-teanina i galusan epigallokatechiny EGCG
Choć zawartość kofeiny (teiny) w herbacie zielonej nie jest zbyt wysoka, to jej działanie znacznie różni się od tego, jakie wywołuje kawa. Dzięki obecności L-teaniny, naturalnego aminokwasu zawartego w liściach, klasyczny, tradycyjny napar z zielonej herbaty zapewnia spokojne, lecz wyraźne pobudzenie, jednak bez uczucia rozdrażnienia i skołowania. To zjawisko szczególnie cenione jest przez osoby pracujące umysłowo, uczące się lub dbające o higienę układu nerwowego.
Uwaga: ze względu na obecność kofeiny (teiny) w naparze z zielonej herbaty, kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby wrażliwe na jej działanie, powinny unikać tego napoju lub spożywać z ostrożnością.
W zielonej herbacie, znajdziemy również wysoką zawartość polifenoli, w tym EGCG czyli galusan epigallokatechiny. To związki o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, które pełnią kluczową rolę w ochronie komórek mózgowych przed stresem oksydacyjnym i wspierają profilaktykę procesów neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona.
Klasyczna herbata zielona, w zależności od gatunku herbaty, może nie tylko łagodnie pobudzać, stymulować i poprawiać nastrój, ale też realnie wspomagać metabolizm i funkcje poznawcze. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają harmonii między energią, a równowagą wewnętrzną.
Jaki jest wpływ zielonej herbaty na zdrowie?
Wystarczy od 3 do 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, przez kilka tygodni, by zauważyć jej pozytywny wpływ na organizm. Oto najważniejsze właściwości zielonej herbaty, potwierdzone badaniami naukowymi:
- Chroni serce i układ krążenia, obniża ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału
- Neutralizuje wolne rodniki, dzięki zawartości EGCG i innych antyoksydantów
- Wspiera funkcje poznawcze mózgu i wpływa na koncentrację, może spowalniać postęp choroby Alzheimera i Parkinsona
- Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, pobudza spalanie, szczególnie jeśli pije się ją rano
- Wpływa korzystnie na trawienie, łagodzi niestrawność, działa ściągająco na nabłonek jelit, jednak może ograniczać wchłanianie żelaza, co jest ważne np. przy anemii - nie należy jej spożywać wraz z mięsem
- Łagodzi objawy stresu, dzięki synergii L-teaniny i kofeiny
- Spożywana codzienne może przyczyniać się do prewencji chorób cywilizacyjnych.