ANTYOKSYDANTY W ZIOŁACH
Do najsilniejszych antyoksydantów wśród ziół i przypraw należą: rozmaryn, oregano, czystek, tymianek, szałwia, a także przyprawy takie jak goździki, cynamon, kurkuma i imbir. Organizm człowieka jest fascynującą żywą maszyną, w której każda komórka ciała pełni swoją funkcję i jest „małą fabryką”. Czynniki takie jak zanieczyszczenia powietrza i wody, dym tytoniowy, substancje sztuczne dodawane do żywności, leki czy promieniowanie UV, a nawet niewłaściwie przyrządzone jedzenie wprowadzają do naszego ustroju wolne rodniki, powodując szybsze zużycie się komórek i ich starzenie. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu – jony, atomy lub cząsteczki posiadające przynajmniej jeden niesparowany elektron. Oznacza to, że szukają one miejsca - innej cząsteczki, gdzie mogłyby się przyłączyć i zabrać brakujący elektron, pozostawiając „to miejsce” z kolejnym niesparowanym elektronem. Tak powstają reakcje rodnikowe, które rozwijają się w bardzo szybkim tempie i atakują komórki naszych ciał, powodując ich uszkodzenie. Celem ataku są głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, a nawet nasze DNA. Uszkodzone komórki ciała prowadza do wielu niebezpiecznych schorzeń. Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze to cząsteczki, mogące zatrzymać szkodliwe reakcje. Przynoszą one bowiem ten brakujący elektron, neutralizując wolne rodniki. Powstała wspólna cząstka neutralna zostaje wydalona z organizmu. Antyoksydantami są m.in. witaminy: A, C, E, minerały np. cynk, selen , wapń, a także naturalnie występujące w żywności i roślinach substancje aktywne: polifenole, flawonoidy, barwniki. Zioła, warzywa i owoce są bogate w antyoksydanty. Jeśli zagoszczą one w naszej diecie na co dzień, pomogą zachować młodość komórek na długi czas.
Moc antyoksydantów! Bomba na odporność + Aronia + Herbata zielona z pomarańczą
34,99 zł
Młody jęczmień mielony 200g - pudełko plastikowe
23,99 zł
Bomba Witaminowa mielone owoce i zioła 200g
44,99 zł
Mielona nać pietruszki z jarmużem 250g
32,49 zł
ZIOŁA ŚWIATA Moringa olejodajna (liść mielony) 200g
25,19 zł
Najsilniejsze antyoksydanty w ziołach i przyprawach. Jak działają naturalne przeciwutleniacze?
Do najsilniejszych antyoksydantów wśród ziół i przypraw należą: rozmaryn, oregano, czystek, tymianek, szałwia, a także przyprawy takie jak goździki, cynamon, kurkuma i imbir. Zawierają one wysokie stężenia substancji aktywnych takich jak: flawonoidy, polifenole, karotenoidy, a także witamin C i E, które skutecznie neutralizują wolne rodniki i wzmacniają ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym. Szczególnie cenionymi surowcami zielarskimi są też zielona herbata oraz kakao, wykazujące wyjątkowo silne działanie przeciwutleniające.
Czym są antyoksydanty i w jaki sposób zapobiegają uszkodzeniom komórek ciała człowieka?
Antyoksydanty, nazywane również przeciwutleniaczami, to związki naturalnie występujące w wielu roślinach, w tym w ziołach, przyprawach, owocach i warzywach. Składniki te chronią organizmy żywe przed działaniem wolnych rodników. Natomiast wolne rodniki to niestabilne cząsteczki tlenu, które mogą powodować uszkodzenie i zmiany w DNA, białkach i błonach komórkowych ciała człowieka, przyczyniając się do rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszając starzenie się organizmu.
Najsilniejsze naturalne przeciwutleniacze to m.in.:
-
Flawonoidy (np. apigenina, luteolina, kwercetyna, rutyna)
-
Polifenole, katechina, antocyjany, garbniki
-
Karotenoidy: beta-karoten, likopen, luteina
-
Witaminy C i E, selen
-
Składniki obecne w ziołach i przyprawach: tymol, karwakrol, kurkumina
Dieta bogata w antyoksydanty wspiera i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Posiłki obfitujące w przeciwutleniacze wspomagają detoksykację i neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym i nitrozowym.
Jakie są źródła najsilniejszych antyoksydantów w ziołach?
Wśród naturalnych źródeł antyoksydantów, wyróżniamy wiele popularnych surowców ziołowych: Oto przykłady:
-
Ziele oregano czyli lebiodka pospolita, które zawiera karwakrol, tymol i kwas rozmarynowy, czyli silne związki przeciwutleniające. Wysoki potencjał antyoksydacyjny plasuje go wysoko w skali ORAC.
-
Liść rozmarynu lekarskiego, jego aktywne składniki czyli kwas karnozowy, rozmarynowy skutecznie neutralizują wolne rodniki i wspomagają działanie układu nerwowego.
-
Ziele szałwii lekarskiej zawiera flawonoidy i diterpeny o właściwościach antyoksydacyjnych .
-
Zielona herbata bogata jest w katechiny, szczególnie cenny EGCG czyli galusan epigallokatechiny, o właściwościach przeciwutleniających i wspierający układ sercowo-naczyniowy.
-
Ziele czystka uważany jest za jedno z ziół o najwyższej zawartości polifenoli, powszechnie stosowany w formie suplementów diety, herbatek ziołowych lub jako składnik mieszanek.
Wiele z gatunków ziół znajdziemy w formie przypraw np. oregano, ziele tymianku, liście bazylii, mielona kurkuma, a także w mieszankach przyprawowych z imbirem, mielonym cynamonem i goździkami.
Które naturalne antyoksydanty działają najefektywniej? Zioła i przyprawy w skali ORAC
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) określa zdolność produktów spożywczych do pochłaniania wolnych rodników. Wyższy wynik w tej skali oznacza silniejsze działanie antyoksydacyjne.
Najsilniejsze antyoksydanty według skali ORAC występują w takich produktach jak:
-
Goździki, cynamon, ziele tymianku, liście bazylii, oregano,
-
Korzeń imbiru i kłącze kurkumy,
-
Zielona herbata i kakao,
-
Czerwone wino,
-
Owoce jagodowe (jeżyny, owoce porzeczki czarnej, jagoda czarna, owoce maliny, owoce aronii, borówka) i acai,
-
Warzywa i owoce o intensywnych barwach: papryka, szpinak, brokuł, burak, pomidor (źródło likopenu)
Zioła i przyprawy o wysokim indeksie ORAC skutecznie ograniczają proces powstawania wolnych rodników, a włączenie ich do codziennej diety może realnie obniżyć stres oksydacyjny.
W jakim celu sięgać po źródła naturalnych antyoksydantów?
Regularne i częste spożywanie ziół i przypraw oraz warzyw i owoców bogatych w silne antyoksydanty to skuteczny sposób na ochronę organizmu przed reakcjami rodnikowymi i ich konsekwencjami, takimi jak uszkodzenie struktury DNA komórek, przyspieszone starzenie się, osłabienie odporności czy rozwój chorób cywilizacyjnych. Zawarte w nich naturalne przeciwutleniacze, takie jak m.in. flawonoidy, karotenoidy czy polifenole, skutecznie neutralizują wolne rodniki i wspierają regenerację komórek. Dodając do codziennej diety zioła takie jak rozmaryn, czystek czy oregano, oraz przyprawy jak kurkuma, cynamon czy goździki, dostarczamy organizmowi cennych substancji o działaniu ochronnym i przeciwzapalnym. Dodatkowo mają one również działanie zwalczające drobnoustroje. Regularne stosowanie tych surowców może poprawić kondycję skóry i stawów, zwiększyć odporność i wspomóc naturalne procesy detoksykacyjne. To prosta, bezpieczna i smaczna forma profilaktyki zdrowotnej.
Jakie właściwości zdrowotne wykazują antyoksydanty z ziół?
Wolne rodniki tlenowe działają jak iskry wywołujące uszkodzenia w organizmie, powodując nieprzerwane reakcje kaskadowe, doprowadzając do uszkodzenia komórki ciała. Antyoksydanty zatrzymują te reakcje i neutralizują rodniki, zanim wyrządzą większą szkodę.
Fitoskładniki o właściwościach przeciwutleniających:
-
redukują skutki stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego,
-
wspierają regenerację w komórkach ciała,
-
spowalniają procesy starzenia się organizmu,
-
antyoksydanty chronią w szczególności układy: nerwowy, krążenia i odpornościowy, a także stawy
Stosowanie ziół, ziołowych suplementów diety, naparów oraz nalewek to skuteczna, naturalna strategia ochrony przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników.
Kiedy przydatne stają się zioła o działaniu antyoksydacyjnym?
Stres oksydacyjny zwiększa się w wyniku:
-
nadmiernego narażenia organizmu na stres psychiczny i fizyczny,
-
podczas kontaktu z toksynami takimi jak smog, metale ciężkie, pestycydy, chemikalia,
-
monotonnej diety, ubogiej w warzywa, owoce, przyprawy, czyli produkty bogate w przeciwutleniacze,
-
intensywnego wysiłku fizycznego i braku odpowiedniej regeneracji.
W takich przypadkach warto, a nawet wskazane jest aby, włączyć do codziennego menu zioła i przyprawy o wysokiej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy.
Jakie są formy podania naturalnych antyoksydantów z ziół?
Ziołowe antyoksydanty można przyjmować na wiele sposobów:
- Zioła świeże i suszone w postaci sałatek, dodatków do posiłków i przypraw
-
Napary, pozyskiwane z delikatnych surowców zielarskich takich jak ziele, liście, owoce, np. z szałwii, rozmarynu, czystka czy oregano.
-
Maceraty pozyskiwane z surowców śluzowych czyli nasiona lnu, kwiat dziewanny, kwiat malwy, plecha porostu islandzkiego
-
Nalewki ziołowe to alkoholowa forma skoncentrowanego działania ziół.
-
Alkoholatura stabilizowana (intrakt) – szczególnie skuteczna przy surowcach świeżych.
-
Formy kapsułkowe i ekstrakty dostępne jako suplementy diety.
Najbardziej wartościowe źródła przeciwutleniaczy w ziołach i przyprawach
Największe ilości antyoksydantów znajdziemy w produktach takich jak:
-
Zioła przyprawowe: Rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, majeranek
-
Zielona herbata, kakao
-
Czerwone wino
-
Warzywa: sałata karbowana, papryka, rzodkiewki, kapusta czerwona, pomidor (likopen), marchew (beta-karoten)
-
Owoce żurawiny, jeżyny, truskawki, śliwki , porzeczki czarne, jagody acai
-
Kurkumina z kurkumy, gingerol z imbiru
- Witamina E z pestek dyni, orzechów, oliwa z oliwek i olej z zarodków pszenicy
Codzienne włączanie tych składników do diety znacząco wzmacnia działanie antyoksydacyjne na organizm.
Szukasz ziół o konkretnym działaniu?
Sprawdź pełną listę ZIÓŁ WEDŁUG DZIAŁANIA. To naturalnie i przejrzyście uporządkowana, według ich właściwości terapeutycznych, kategoria. Znajdziesz tu m.in. zioła na trawienie, zioła uspokajające, zioła na stawy, zioła na krążenie i wiele innych!