ZIOŁA MIELONE - WYGODNA POSTAĆ ZIÓŁ
W kategorii Zioła Mielone mogą Państwo znaleźć zarówno zioła jak i suszone warzywa w wygodnej zmielonej formie. Duże rozdrobnienie roślin powoduje, łatwiejsze pozyskanie substancji aktywnych zawartych w surowcach. Ta postać ułatwia również spożywanie ziół, ponieważ większość z nich można dodać do posiłków takich jak zupy, sosy lub koktajle owocowo-warzywne. Potraktowane jako naturalne barwniki dadzą piękne kolory: mielony burak - czerwoną, jarmuż - zieloną barwę, a kurkuma żółtą. Zioła mielone takie jak imbir, kozieradka czy aronia mogą być stosowane jako przyprawy w zmielonej formie. Smacznego!
W ofercie sklepów zielarskich widoczne są zioła w przeróżnych postaciach: herbatki ziołowe, susz ziołowy, zioła krojone, zioła całe, a także zioła mielone. Czym konkretnie są zioła mielone? W jakim celu proszkować susz ziołowy? Na te oraz inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.
Czym są zioła mielone?
Zioła mielone to rozdrobnione do postaci proszku rośliny. Dzięki odpowiedniemu wysuszeniu ziół, taki proszek ziołowy nie zawiera substancji konserwujących, nośników, ani innych dodatków jak np. barwniki czy aromaty. Jadalne rośliny w postaci sproszkowanej są czystą formą (bez dodatków), którą można spożywać. Mielone zioła, podobnie jak suszone warzywa czy owoce warto włączyć do codziennego jadłospisu.
W jakim celu mielić zioła?
Przede wszystkim, zioła mielone zapewnią dużo lepsze wyekstrahowanie składników aktywnych do roztworu, np. naparu czy odwaru. Z dużych kawałków ziół, szczególnie z twardych elementów kory lub korzenia, ciężko wydobyć substancje czynne, nawet podczas gotowania. Dlatego też ułatwieniem jest sproszkowanie surowca zielarskiego. Niektóre z ważnych dla nas związków aktywnych, przykładem może być witamina C, jest niestabilna podczas długotrwałego wrzenia roztworu, więc aby ich nie zniszczyć lepiej rozdrobnić zioła i skrócić czas gotowania lub obniżyć temperaturę ekstrakcji. Dodatkowo, taki ziołowy proszek jest wygodniejszy do bezpośredniego spożycia. Może służyć jako przyprawa np. mielone goździki czy mielony pieprz, jako „super zdrowy” składnik posiłku np. mielony burak lub młody jęczmień. Mielona skórka dzikiej róży to źródło witaminy C, a mielona kurkuma to aromatyczna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym. Mielone zioła to także naturalne barwniki spożywcze: wspomniana kurkuma zapewni żółty kolor, burak nada czerwoną barwę, młody jęczmień oraz pietruszka żywą zieleń, a owoce czarnej porzeczki odcienie fioletu.
Czy wszystkie sproszkowane zioła można spożywać?
Na świecie istnieje tysiące różnych gatunków ziół i jeszcze więcej receptur na ich wykorzystanie. To co w jednej części świata nie nadaje się do spożycia, w innym rejonie, może być uznawane za rarytas. Jednak, tak jak w przypadku tradycyjnych ziół ciętych lub całych, część z nich przeznaczona jest tylko do użytku zewnętrznego. W zielarstwie, niezależnie od tego z jakich postaci ziół korzystamy, należy robić to rozsądnie i opierać się na wiedzy z zakresu ziołolecznictwa.
Inne zastosowania mielonych ziół
Mielone zioła wykorzystywane są do naturalnej pielęgnacji skóry i włosów. Szeroko znane henna, casia, czy nasiona kozieradki stosowane są przez kobiety (również i mężczyzn) na całym świecie do farbowania lub odżywiania włosów. W polskiej tradycyjnej pielęgnacji włosów zapisane są zioła takie jak liść pokrzywy, czarna rzepa i skrzyp. Z mielonych ziół można pozyskać napar lub odwar, a także przygotować maseczkę na włosy i twarz. W tym drugim wypadku warto skorzystać np. z kwiatów nagietka, rumianku, kwiat arniki, lipy, a także z ziela skrzypu, krwawnika, nasiona lnu czy nasiona wiesiołka dwuletniego. Sproszkowane zioła wystarczy zmieszać z odrobiną ciepłej wody lub oleju, a powstałą papkę nałożyć na twarz. Bardzo ważne, by dobrać odpowiednią kompozycję ziół do rodzaju cery.