KAKAO W PROSZKU Z DODATKAMI
Kakao to dar natury, uwielbiany przez większość mieszkańców globu. Składnik wielu pysznych deserów, a przede wszystkim czekolady. Kakao otrzymuje się z nasion drzewa kakaowca, a swoje korzenie ma już starożytnych kulturach ludów Ameryki Środkowej, gdzie uznawane było za prawdziwy NAPÓJ BOGÓW. W ofercie naszego sklepu zielarskiego znajdziesz kakao w proszku wzbogacone adaptogenami oraz cukrem kokosowym. Spróbuj boskiego napoju i ciesz się chwilą przyjemności!
Kakao uważane było za "napój bogów" w cywilizacjach Olmeków, Majów i Azteków. Było ono dla tych ludów nie tylko smacznym napojem, ale istotnym ogniwem ceremonii i rytuałów. Dziś ten pozyskiwany z drzewa kakaowca (Theobroma cacao), rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej, surowiec wciąż ceniony jest za walory smakowe, a także zdrowotne i wpływające na dobre samopoczucie.
Właściwości zdrowotne kakao
Kakao posiada mnóstwo flawonoidów, o działaniu antyoksydacyjnym, które neutralizując działanie wolnych rodników, chronią komórki ciała przed utlenianiem i zniszczeniem. Spowalniają one procesy starzenia sie organizmu, ochraniają także komórki nerwowe i mózg przed uszkodzeniami. Kakao zawiera również znaczne ilości magnezu, który jest niezbędnym pierwiastkiem w ustroju człowieka. Pełni ważną rolę w utrzymaniu zdrowia serca. Magnez jest bezwzględnie niezbędny do pracy mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Magnez wspomaga jego pracę, poprawia krążenie krwi i może korzystnie wpłynąć na obniżenie ciśnienia. Regularne spożywanie kakao przyczynia sie do zachowania zdrowia układu krążenia i zapobiegania chorób na tle sercowo-naczyniowym.
Kakao wyzwala hormony szczęścia
Spożywane kakao wpływa na wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu człowieka, wpływających na dobre samopoczucie. Należy zacząć od tego, ze kakao jest źródłem tryptofanu - aminokwasu, który jest przekształcany w organizmie w serotoninę - neuroprzekaźnik nazywany "hormonem szczęścia". Serotonina poprawia nasze samopoczucie, redukuje stres oraz uczucie smutku. To dlatego tak chętnie sięgamy po kakao oraz czekoladę, szczególnie gdy jest nam źle. Każdy kęs czekolady czy łyk kakao powoduje u nas falę radości i uczucie spokoju.
Kakao to również źródło fenyletylaminy - substancji, która stymuluje wydzielanie dopaminy, czyli kolejnego neuroprzekaźnika, który odpowiada za uczucie motywacji i przyjemności. Gdy mózg otrzyma zastrzyk dopaminy, np po wypitym kubku kakao, czujemy się bardziej zadowoleni, optymistyczni oraz zmotywowani.
Anandamid to znana w świecie nauki "cząsteczka błogości". Kakao jako jeden z nielicznych produktów spożywczych zawiera tą substancję. Anandamid wpływa na układ endokannabinoidowy, w organizmie człowieka, wprowadzając nas w stan relaksu i błogości. To właśnie dlatego po spożyciu kakao, zwłaszcza ciemnej czekolady lub mocnego naparu kakao możemy poczuć poprawę nastroju i prawdziwą falę przyjemności.
Jedną z najważniejszych substancji czynnych w w kakao jest teobromina, która podobnie do kofeiny zawartej w kawie, działa na nas pobudzająco, poprawia koncentrację oraz dodaje energii. Jednak nie jest to tak silny zastrzyk energetyczny jak po kawie. Teobromina zapewnia delikatne, ale dłużej utrzymujące się uczucie pobudzenia niż kofeina oraz nie powoduje uczucia "kofeinowego zjazdu" oraz nadmiernej nerwowości. To właśnie teobromina w kakao sprawia, że czujemy się bardziej przytomni i gotowi do działania po wypiciu filiżanki gorącego kakao.
Wszystkie te substancje aktywne sprawiają, że kakao jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle korzystne dla naszego zdrowia psychicznego.
Rodzaje kakao
Kakao różni się od siebie pod względem gatunkowym, ale i procesem technologicznym w którym jest wytwarzane. Pod względem technologicznym mamy kakao surowe, alkalizowane i niealkalizowane, o obniżonej zawartości tłuszczu oraz pełnotłuste.
Kakao surowe
Kakao surowe to fermentowane i wysuszone ziarna kakaowca, które nie zostało poddane prażeniu, ani odtłuszczeniu. Po suszeniu ziaren, łuska kakaowca zostaje oddzielona, a miąsz zmielony lub prasowany. Można je kupić w postaci tłustego proszku lub w tabliczkach.
Kakao alkalizowane
Najbardziej popularnym na rynku jest kakao alkalizowane. Są to ziarna kakaowca poddane prażeniu oraz alkalizacji. Kakao ulega naturalnemu procesowi fermentacji, przez co ma lekko kwaskowy smak. Aby zneutralizować tą naturalną kwasowość dodawane są do kakao substancje o odczynie zasadowym. Jest to alkalizacja. Finalnie w wyniku tego procesu otrzymujemy kakao alkalizowane o łagodniejszym smaku, głębszym kolorze i łatwiejszym do rozpuszczenia. Czyni je to idealnym do wypieków i gorących deserów. Niestety kakao alkalizowane ma zdecydowanie mniejszą zawartość antyoksydantów.
Kakao niealkalizowane
Kakao niealkalizowane, nazywane także naturalnym, nie przechodzi etapu alkalizacji i zachowuje wszystkie pierwotne walory smakowe - czyli lekką kwasowość i właściwości odżywcze nasion kakaowca. Charakterystyczny dla tego kakao jest intensywny, lekko kwaśny smak i jaśniejszy brązowy kolor. Kakao niealkalizowane to bardzo dobry wybór dla osób, które chcą czerpać z tego napoju korzyści zdrowotne oraz autentyczne doznania smakowe.
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu i pełnotłuste
Ziarna kakaowca zawierają tłuszcz kakaowy, pełny zarówno nasyconych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają one 50-55% tłuszczu. Ziarna kakaowca poddawane są odtłuszczanie, co finalnie prowadzi do otrzymania miazgi kakaowej o zawartości 11-12% tłuszczu. Produkt taki jest lżejszy, jednak wciąż bogaty w wartościowe składniki aktywne. Na rynku dostępne są zarówno kakao pełnotłuste, odtłuszczone oraz tłuszcz kakaowy.
Kakao w proszku z dodatkami
W naszej ofercie dostępne jest niealkalizowane kakao z ashwaghandą oraz niealkalizowane kakao z cukrem kokosowym. Pierwsza propozycja pomaga zredukować stres, poprawia samopoczucie i dodaje motywacji do działania. Druga, bardziej słodka opcja, skierowana jest do osób kochających słodki smak kakao. Cukier kokosowy, pozyskiwany z soku palmy kokosowej, jest naturalnym słodzikiem o niższym indeksie glikemicznym niż tradycyjny cukier z buraków, co czyni go alternatywą dla osób dbających o poziom cukru we krwi.
Odkryj nasze produkty i pozwól sobie na chwilę przyjemności z korzyścią dla zdrowia!