Łuska kakaowca 250g
Opis
Łuska owocu kakaowca - susz ziołowy
Łuska kakaowca to produkt uboczny powstały podczas procesu fermentacji i prażenia owoców kakaowca. Od kakao różni się obecnością błonnika w dużo większej ilości. Podobnie jak proszek kakaowy, łuski zawierają magnez, polifenole, teobrominę, oraz kofeinę (ale w zdecydowanie mniejszej ilości). Dzięki zawartemu w łusce kakaowca błonnikowi, zmielona świetnie nadaje się jako aromatyczny dodatek do ciast czy koktajli. Błonnik wywiera korzystny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego, perystaltykę jelit, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich, a także wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Jednak łuskę kakaową można spożywać również w postaci napoju. Zaparzoną gorącą wodą, z dodatkiem mleka lub bez daje smaczny, aromatyczny i lekko pobudzający napój, podobny w smaku do kakao. Tradycyjny śląski napój z łuski kakaowca to tzw. „kakałszale”, powstały poprzez kilkuminutowe gotowanie łuski w wodzie. Powszechne źródła zielarskie podają, że wywar z łuski kakaowca wpływa na laktację, a jednocześnie nie powoduje zbyt dużego spożycia kofeiny.
Skład: łuska kakaowca 100% (susz ziołowy)
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
cukier, cholesterol, błonnik, jelita, perystaltyka, zaparcia, laktacja, karmienie piersią, kakaowiec
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.