Herbata zielona z mango i berberysem 100g
Opis
Herbata zielona z mango i berberysem
Zielona herbata z pobudzającą nutką słodyczy płynącą z suszonych owoców mango i berberysu, to świetna propozycja na poranną herbatę każdego dnia!
Zielona herbata
Herbata to tradycyjny chiński napój. W Chinach, sporządzanie naparu herbacianego jest starannie pielęgnowanym rytuałem. Obecnie pożądaną i szeroko stosowaną ze względu na swoje własności jest herbata zielona, która w odróżnieniu od czarnej nie jest podawana procesowi fermentacji, a jedynie suszeniu. Dzięki temu jest bogatsza w składniki aktywne, posiada swoisty aromat i smak. Napar z liści herbaty zielonej zawiera witaminy oraz wiele minerałów, jak również ma korzystny wpływ na zachowanie jasności umysłu i aktywność ciała.
Zielona herbata to bogate źródło polifenoli i katechin, które wykazują dużą siłę antyoksydacyjną. Występują w niej również garbniki, alkaloidy (kofeina, teina) oraz aminokwasy, witaminy (A, C, z grupy B) i mikro i makroelementy (m.in. wapń i fluor). Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Jednak to nie jest jej jedyna zaleta. Napar z zielonej herbaty rozjaśnia umysł a także pobudza również i ciało, ze względu na zawartość kofeiny i teiny. Łagodzi uczucie senności i znużenia. Reguluje pracę jelit. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na wiele chorób w tym miażdżycę, nadciśnienie i choroby nowotworowe.
Napar z zielonej herbaty zawiera związki które działają neutralizująco na bakterie w jamie ustnej. Bakterie te mogą powodować stanu zapalne dziąseł i próchnicę. Zielona herbata niweluje też nieprzyjemny zapach z ust. Napar przyczynia się do działania ochronnego na wątrobę i nerki.
Napar krótko zaparzany (3-5 min) pobudza psychicznie, zwiększa wydolność fizyczną, jest moczopędny oraz rozszerza drogi oddechowe.
Napar długo zaparzany (ok 30 min) wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, łagodzi biegunki.
Owoce berberysu - susz owocowy
Owoce berberysu zawierają m.in. pektyny, kwasy organiczne, cukry, alkaloidy i sole mineralne, a także beta-karoten i witaminy, w szczególności witaminę C. Literatura zielarska zaleca je stosować w problemach trawiennych. Owoce berberysu stymulują układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych. Dzięki temu spożywany pokarm jest dokładniej trawiony, a także lepiej wchłaniany w jelitach. Dodatkowo działają moczopędnie i żółciopędnie, co wykorzystywane jest w zaburzeniach funkcjonowania dróg moczowych, żółciowych oraz kamicy żółciowej. Owoce berberysu wspierają prawidłową pracę wątroby oraz przyczyniają się do zwiększenia krzepliwości krwi. Owoce berberysu warto stosować jako dodatek do napojów w trakcie przeziębienia i stanów gorączkowych, gdyż wpływają na ogólną odporność organizmu.
Owoce berberysu świetnie nadają się jako dodatek owocowy do deserów i alkoholi.
Składniki: herbata zielona, mango owoc, berberys owoc, aromat naturalny
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.