
Herbata zielona z owocami maliny i truskawki 100g

Opis
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Herbata zielona z owocem maliny i truskawki
Zielona herbata z dodatkiem owoców maliny i truskawki jest orzeźwiającym, przyjemnym i owocowym wspomnieniem lata.
Zielona herbata
Herbata to tradycyjny chiński napój. W Chinach, sporządzanie naparu herbacianego jest starannie pielęgnowanym rytuałem. Obecnie pożądaną i szeroko stosowaną ze względu na swoje własności jest herbata zielona, która w odróżnieniu od czarnej nie jest podawana procesowi fermentacji, a jedynie suszeniu. Dzięki temu jest bogatsza w składniki aktywne, posiada swoisty aromat i smak. Napar z liści herbaty zielonej zawiera witaminy oraz wiele minerałów, jak również ma korzystny wpływ na zachowanie jasności umysłu i aktywność ciała.
Zielona herbata to bogate źródło polifenoli i katechin, które wykazują dużą siłę antyoksydacyjną. Występują w niej również garbniki, alkaloidy (kofeina, teina) oraz aminokwasy, witaminy (A, C, z grupy B) i mikro i makroelementy (m.in. wapń i fluor). Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Jednak to nie jest jej jedyna zaleta. Napar z zielonej herbaty rozjaśnia umysł a także pobudza również i ciało, ze względu na zawartość kofeiny i teiny. Łagodzi uczucie senności i znużenia. Reguluje pracę jelit. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na wiele chorób w tym miażdżycę, nadciśnienie i choroby nowotworowe.
Napar z zielonej herbaty zawiera związki które działają neutralizująco na bakterie w jamie ustnej. Bakterie te mogą powodować stanu zapalne dziąseł i próchnicę. Zielona herbata niweluje też nieprzyjemny zapach z ust. Napar przyczynia się do działania ochronnego na wątrobę i nerki.
Napar krótko zaparzany (3-5 min) pobudza psychicznie, zwiększa wydolność fizyczną, jest moczopędny oraz rozszerza drogi oddechowe.
Napar długo zaparzany (ok 30 min) wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, łagodzi biegunki.
Owoc maliny
W tradycyjnym ziołolecznictwie owoce maliny stosowano w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, w przeziębieniach, zwłaszcza gdy przebiegały z podwyższoną temperaturą. Owoce maliny wzmacniają organizm w awitaminozie, szkorbucie i paradentozie. Ponadto działają one moczopędnie, odżywczo, wzmacniająco na żołądek, przeciwgorączkowo i napotnie.
Skład: herbata zielona 95%, owoc truskawki 2,5%, owoc maliny 2,5%.
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
malina, truskawka, szkorbut, paradontoza, paradentoza, serce, trawienie