Herbatka Świąteczna Rozgrzewająca w puszce 100g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Herbatka Świąteczna "Rozgrzewająca" z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi w puszce 100g
Herbatka świąteczna "Rozgrzewająca" to kompozycja w sam raz na zimowe wieczory. Połączenie słodkich i aromatycznych, suszonych owoców oraz korzennego zapachu przypraw wprawi każdego w błogi świąteczny nastrój. Przyprawy zawarte w herbatce doskonale rozgrzewają i przynoszą uczucie odprężenia.
Herbatka świąteczna "Rozgrzewająca" to również gustowny i smaczny prezent dla bliskich nam osób.
Sposób przygotowania:
Do ulubionego kubka wsyp 1-2 łyżeczki suszu. Zalej gorącą wodą i zaparzaj pod przykryciem 5-10 minut. Cudowny aromat korzennych przypraw i suszonych owoców przeniesie Cię w świat magicznych Świąt, aby cieszyć się nimi jak najdłużej.
Składniki: kwiat hibiskusa, jabłko, owoc dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczy, rodzynki, liść jeżyny, kłącze imbiru, korzeń lukrecji, goździk, aromat naturalny
Działanie poszczególnych składników herbatki:
Dzika róża
Skórka dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C, a także innych witamin, kwasów, polifenoli, z czego najbardziej znane to kwercetyna, rutyna, karoteny, likopen, zeaksantyna i luteina oraz pektyn i przeciwzapalnego kwasu linolowego i soli mineralnych. Dzięki wysokiej zawartości związków bioaktywnych, dzika róża to ceniony surowiec zielarski. Zapewniają one dzikiej róży, wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Witamina C wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, co jest szczególnie istotne w okresach osłabienia oraz zmiennej pogodzie. Owoc dzikiej róży to tradycyjne zioło na wzmocnienie odporności, stosowany był jako wsparcie dla naturalnych procesów oczyszczających organizm oraz wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki obecności wielu substancji czynnych na może korzystnie wpływać na zdrowie układu moczowego. Dodatkowo napar z owoców lub skórki dzikiej róży, przyniesie chwile relaksu oraz wesprze organizm w utrzymaniu dobrego samopoczucia i równowagi emocjonalnej. Nasze babki zielarski stosowały ją w stanach zmęczenia, napięcia, osłabienia oraz w okresie rekonwalescencji.
Hibiskus
Kwiat hibiskusa (kwiat malwy sudańskiej) to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz soli mineralnych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz utrzymaniu zdrowego rytmu pracy jelit. Wykazuje działanie żółciopędne co wywiera korzystny, ochronny wpływ na wątrobę i wydzielanie żółci. Kwiat hibiskusa wykazuje działanie moczopędnie, dzięki czemu wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu z toksyn i zastojów wody w tkankach. Napar z hibiskusa, pity w większej ilości wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit a także na naczynia krwionośne, co ma wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Tradycyjna afrykańska medycyna ludowa stosuje hibiskus by wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu
Lukrecja
Na pewno każdy z nas próbował cukierków lukrecjowych, o bardzo słodkim smaku. Jednak korzeń lukrecji zasługuje na dużo większą uwagę niż słodkości. W tradycyjnych źródłach zielarskich lukrecja jest doceniana za swoje wsparcie dla organizmu. Jest naturalnym sprzymierzeńcem zdrowia. Wspomaga naturalne siły obronne organizmu. Wspiera fizjologiczne procesy oczyszczania organizmu z toksyn, w tym z metali ciężkich oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wątroby. Korzeń lukrecji sprzyja utrzymaniu zdrowego rytmu pracy jelit.
Goździki
Goździki przyczyniają się do zahamowania procesów gnilnych i fermentacyjnych w jelitach. Wykazują działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu znoszą uczucie wzdęcia. Goździki wpływają ściągająco na błonę śluzową, łagodzą poczucie dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Mogą powodować pobudzenie układu krążenia. Tradycyjna fitoterapia zaleca stosowanie goździków w dolegliwościach trawiennych i braku apetytu.
Imbir
Korzeń imbiru to powszechnie znana w kuchni azjatyckiej przyprawa, coraz częściej stosowana również w kuchni Europejskiej. Poza cytrynowo-pikantnym smakiem, który nadaje potrawie, wpływa pozytywie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Potrawy i napoje z tą przyprawą rozgrzewają organizm w chłodny dzień, wspierają komfort oddychania i drożność dróg oddechowych. Imbir sprzyja naturalnej odporności, szczególnie w okresach obniżonej odporności. Źródła zielarskie donoszą, że korzeń imbiru zawiera związki takie jak: gingerole i shogaole o działaniu przeciwzaplanym. Kłącze imbiru przyczynia się do zachowania komfortu stawów, a tradycyjna medycyna chińska zaleca spożywać go każdego dnia. Imbir wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz pomaga zachować równowagę procesów metabolicznych.
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
goździka, hibiskusa, lukrecji, dzikiej róży, herbata świąteczna, herbatka świąteczna, herbata na święta, herbatka na święta
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.