Producenci
Galgant - przyprawa życia i miłości 0
Galgant - przyprawa życia i miłości

Galgant - przyprawa życia i miłości

Galgant (Alpina galanga), a inaczej alpinia lekarska lub galangal Jest bliskim krewnym imbiru i kurkumy. Jadalną częścią tej rośliny jest kłącze. Podobnie jak jego krewniacy, jest rośliną przyprawową, szczególnie uznawaną w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Ma ostry, lekko pikantny smak  i bardzo świeży aromat. Jego wielką zwolenniczką i propagatorką była św. Hildegarda z Bingen, która już w XII w. dostrzegała wielkie korzyści zdrowotne płynące z zastosowania galgantu. Twierdziła ona, że galgant wzmacnia serce, znosi gorączkę, rozgrzewa i pobudza krążenie. Nazywała go „przyprawą życia i miłości”, która zawdzięcza swoje właściwości m.in. ostremu, piekącemu smakowi. Prawdopodobnie to dzięki owej świętej oraz upodobaniu Europejczyków do smaków kuchni azjatyckiej, roślina ta trafiła na stary kontynent, by stać się później obiektem wielu badań naukowych.

Bogactwo antyoksydantów

Korzeń galgantu jest dobrym źródłem antyoksydantów. Zwane inaczej przeciwutleniaczami, wykazują zdolność do neutralizacji wolnych rodników powstałych w komórkach ciała człowieka. Wolne rodniki to niesparowane atomy powstające w wyniku reakcji biochemicznych w komórkach. Te pojedyncze atomy poszukują możliwości połączenia się z innymi atomami. Jest to naturalna reakcja, jednak poprzez nasz niekoniecznie odpowiedni tryb życia, możemy ją bardzo nasilić, wtedy staje się ona zagrożeniem dla naszego zdrowia. Niesparowany atom może połączyć się z antyoksydantem lub strukturą komórki np. DNA. Ten drugi przypadek jest dla istot żywych szkodliwy, niszczy m.in. DNA i przyspiesza śmierć komórki. Przeciwutleniacze chronią komórki przed nadmierną działalnością wolnych rodników, poprzez łączenie się z nimi i ich neutralizację.

Szczególnie dużo, w kłączach galgantu znajduje się polifenoli – grupy antyoksydantów, które sprzyjają prawidłowej gospodarce cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegając jego utlenianiu oraz wpływają na poprawę funkcjonowania mózgu oraz dobrą pamięć.

Palący w język, a przeciwzapalny

Galgant jest przyprawą aromatyczną, ostrą w smaku. Można powiedzieć nawet, że lekko pieprzną  palącą w język. Poza walorami smakowymi, galgant posiada też inna zaletę. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Szczególnie zalecany jest osobom borykającym się z dolegliwościami reumatycznymi, bólami stawów i mięśni. Przyprawa ta może stać się dodatkiem do codziennych potraw lub zalana alkoholem, nalewką do wcierania w bolesne miejsca. Dodać należy, że pomaga również w kontuzjach, łagodzi obrzęki i stłuczenia oraz przyśpiesza wchłanianie się krwiaków.

Do walki z drobnoustrojami

Bogaty w substancje aktywne oraz olejek eteryczny, galgant szybko rozprawia się z drobnoustrojami. Szczególnie zalecany jest gdy dopadnie nas przeziębienie, zatrucie pokarmowe, biegunka, wymioty. Badania naukowe donoszą, że ekstrakt z kłącza galgantu działa przeciwbakteryjnie, uwzględniając mikroorganizmy  takie jak: E coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella typhi. Roślinę tę podejrzewa się również o działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Na trawienne sprawy

Kłącza galgantu nie bez powodu trafiły na talerze. Jest to bowiem surowiec roślinny, który nie tylko nadaje charakterystyczny orientalny smak, ale również wspomaga trawienie. Reguluje wydzielanie soków żołądkowych, poprawia przemianę materii. Galgant jest pomocny w chorobie lokomocyjnej i nudnościach. Zwalcza niestrawność oraz biegunkę. Wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie (np. jelit), co jest szczególnie oczekiwane podczas bólu brzucha. Co ciekawsze, badacze sugerują, że galgant może mieć udział w zapobieganiu otyłości, za sprawą hamowania aktywności lipazy trzustkowej przez galanginę zawartą w kłączu Alpina galanga.

Galgant, a nowotwory

Choć naukowcy wciąż badają wpływ surowców roślinnych na nowotwory, to ten temat jest dość trudny do zweryfikowania. Uczeni, na podstawie swoich badań sugerują, że galgant może chronić ciało człowieka przed nowotworem, a nawet niszczyć istniejące komórki rakowe. To za sprawą substancji aktywnej zawartej w jego kłączu – galanginie. Badania te dotyczyły nowotworów jelita grubego oraz piersi i wątroby.

Galgant w męskiej sprawie

Galgant podejrzewany jest również o pozytywne działanie w pewnej męskiej sprawie. Otóż, istnieją pewne „przesłanki” wskazujące na to, że regularne spożywanie korzenia galgantu wraz z owocem granatu wpływa na zwiększenie liczby plemników oraz ich ruchliwość. Mimo, że wciąż istnieje mało danych potwierdzających ten temat, to włączenie obu tych składników do codziennego jadłospisu zainteresowanych, nie powinno raczej stanowić problemu.

Pobudza ciało i umysł

Wyciągi alkoholowe ze świeżych bądź suszonych kłączy, wywierają korzystny skutek na układ krwionośny człowieka. Zarówno spożywane jak i wcierane wyciągi alkoholowe z galgantu pobudzają obwodowe krążenie krwi, w mięśniach oraz skórze. Wpływają na rozszerzenie naczyń wieńcowych serca i jego odpowiednie natlenienie. Stosowane zewnętrznie, wpływają na lepsze ukrwienie masowanego obszaru, rzecz jasna. Wspomniane wyciągi alkoholowe działają też na wydajność i poprawę pracy intelektualnej oraz wzmacniają procesy psychiczne, chroniąc człowieka przed załamaniem nerwowym.

Galangal to kolejna z wielu roślin, która może wspomóc zdrowie człowieka. Jej stosowanie jest banalnie proste. Herbatka z galgantu, posiłek przyprawiony tym składnikiem czy też nalewka galgantowa, wszystkie te przetwory możemy sami wykonać w domu i cieszyć się mocą tej cudownej rośliny.

 

 

Bibliografia:

A. R. Srividya, S. P. Dhanabal, V. K. Misra, and G. Suja; Antioxidant and Antimicrobial Activity of Alpinia officinarum; Indian J Pharm Sci. 2010 Jan-Feb; 72(1): 145–148.

Kumar S., Alagawadi K.R.: Anti-obesity effects of galangin, a pancreatic lipase inhibitor in cafeteria diet fed female rats. Pharm. Biol. 2013, 51(5), 607-613.

M.D. K. Fedder , H. B. Jak.obsen , I. Giversen , L.P. Christensen , E. T Parner , J. Fedder ; An Extract of Pomegranate Fruit and Galangal Rhizome Increases the Numbers of Motile Sperm: A Prospective, Randomised, Controlled, Double-Blinded Trial; PLoS One. 2014 Oct 2;9(9):e108532.

Shang-Tao Chien, Ming-Der Shi, Yi-Chieh Lee, Chou-Chia Te, Yuan-Wei Shih; Galangin, a Novel Dietary Flavonoid, Attenuates Metastatic Feature via PKC/ERK Signaling Pathway in TPA-treated Liver Cancer HepG2 Cells; Cancer Cell Int. 2015 Feb 4;15:15.

Tae Kwun Ha, Mi Eun Kim, Ju Hwa Yoon, Sung Jin Bae, Jihye Yeom, Jun Sik Lee; Galangin Induces Human Colon Cancer Cell Death via the Mitochondrial Dysfunction and Caspase-Dependent Pathway; Exp Biol Med (Maywood). 2013 Sep;238(9):1047-54.

Wei Song , Chong-Yang Yan, Qian-Qian Zhou, Lin-Lin Zhen; Galangin Potentiates Human Breast Cancer to Apoptosis Induced by TRAIL Through Activating AMPK; Biomed Pharmacother. 2017 May; 89:845-856.

https://rozanski.li/694/alpinia-lekarska-galanga-alpinia-officinarum-hance/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl