Herbaciany upominek w puszce biały 100g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Rozgrzewający herbaciany upominek z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi w puszce 100g
Rozgrzewający herbaciany upominek to kompozycja w sam raz na długie wieczory. Połączenie słodkich i aromatycznych, suszonych owoców oraz korzennego zapachu przypraw wprawi każdego w błogi nastrój. Przyprawy zawarte w herbatce doskonale rozgrzewają i przynoszą uczucie odprężenia.
Herbatka zapakowana jest w ozdobną puszkę-tubę z napisem "Najlepsze życzenia", dzięki czemu może pełnić ona funkcję drobnego upominku z okazji Dnia Babci, Dziadka, urodzin, imienin i każdej innej okazji, gdy chcemy życzyć komuś wszystkiego dobrego!
Sposób przygotowania:
Do ulubionego kubka wsyp 1-2 łyżeczki suszu. Zalej gorącą wodą i zaparzaj pod przykryciem 5-10 minut.
Cudowny smak owoców, ziół oraz aromatycznych przypraw sprawi, że każdy dzień będzie dobrym powodem do świętowania!
Składniki: jabłko, skórka dzikiej róży, rodzynki, kwiat hibiskusa, skórka pomarańczy, korzeń lukrecji, goździki (3%), kłącze imbiru
Masa netto: 100g
Działanie poszczególnych składników herbatki:
Dzika róża
Owoc dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C, a także innych witamin, kwasów, polifenoli, z czego najbardziej znane to kwercetyna, rutyna, karoteny, likopen, zeaksantyna i luteina oraz pektyn i przeciwzapalnego kwasu linolowego i soli mineralnych. Dzięki wysokiej zawartości związków bioaktywnych, dzika róża to ceniony surowiec zielarski. Zapewniają one dzikiej róży, wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Witamina C wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, co jest szczególnie istotne w okresach osłabienia oraz zmiennej pogodzie. Owoc dzikiej róży to tradycyjne zioło na wzmocnienie odporności, stosowany był jako wsparcie dla naturalnych procesów oczyszczających organizm oraz wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki obecności wielu substancji czynnych na może korzystnie wpływać na zdrowie układu moczowego. Dodatkowo napar z owoców lub skórki dzikiej róży, przyniesie chwile relaksu oraz wesprze organizm w utrzymaniu dobrego samopoczucia i równowagi emocjonalnej. Nasze babki zielarski stosowały ją w stanach zmęczenia, napięcia, osłabienia oraz w okresie rekonwalescencji.
Hibiskus
Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz soli mineralnych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz utrzymaniu zdrowego rytmu pracy jelit. Wykazuje działanie żółciopędne co wywiera korzystny, ochronny wpływ na wątrobę i wydzielanie żółci. Kwiat hibiskusa wykazuje działanie moczopędnie, dzięki czemu wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu z toksyn i zastojów wody w tkankach. Napar z hibiskusa, pity w większej ilości wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit a także na naczynia krwionośne, co ma wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Tradycyjna afrykańska medycyna ludowa stosuje hibiskus by wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Lukrecja
Na pewno każdy z nas próbował cukierków lukrecjowych, o bardzo słodkim smaku. Jednak korzeń lukrecji zasługuje na dużo większą uwagę niż słodkości. W tradycyjnych źródłach zielarskich lukrecja jest doceniana za swoje wsparcie dla organizmu. Jest naturalnym sprzymierzeńcem zdrowia. Wspomaga naturalne siły obronne organizmu. Wspiera fizjologiczne procesy oczyszczania organizmu z toksyn, w tym z metali ciężkich oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Przetwory z korzenia lukrecji działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie oraz rozkurczowo. Korzeń lukrecji sprzyja utrzymaniu zdrowego rytmu pracy jelit. Lukrecja jest również jednym z adaptogenów. Adaptogeny to zioła, które pomagają w adaptacji lepszej reakcji organizmu do czynników zewnętrznych, w tym stresu. Korzeń lukrecji wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy.
Goździki
Goździki przyczyniają się do zahamowania procesów gnilnych i fermentacyjnych w jelitach. Wykazują działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu znoszą uczucie wzdęcia. Goździki wpływają ściągająco na błonę śluzową, łagodzą poczucie dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Mogą powodować pobudzenie układu krążenia. Tradycyjna fitoterapia zaleca stosowanie goździków w dolegliwościach trawiennych i braku apetytu.
Imbir
Imbir to powszechnie znana w kuchni azjatyckiej przyprawa, coraz częściej stosowana również w kuchni Europejskiej. Poza cytrynowo-pikantnym smakiem, który nadaje potrawie, wpływa pozytywie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Potrawy i napoje z tą przyprawą rozgrzewają organizm w chłodny dzień, wspierają komfort oddychania i drożność dróg oddechowych. Imbir sprzyja naturalnej odporności, szczególnie w okresach obniżonej odporności. Źródła zielarskie donoszą, że kłącze imbiru zawiera związki takie jak: gingerole i shogaole o działaniu przeciwzaplanym. Korzeń imbiru przyczynia się do zachowania komfortu stawów, a tradycyjna medycyna chińska zaleca spożywać go każdego dnia. Imbir wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz pomaga zachować równowagę procesów metabolicznych.
Uwaga:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
goździka, hibiskusa, lukrecji, dzikiej róży, żołądek, odporność, rozgrzewające, herbata świąteczna, herbatka świąteczna, herbata na święta, herbatka na święta, życzenia
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.