
Różany bukiet - herbatka owocowo-ziołowa 100g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Herbatka owocowo-ziołowa Różany Bukiet
"Różany bukiet" to doskonale dobrany bukiet owoców i płatków róży, który jest źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C i mikroelementów. Skład herbatki to: kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, skórka dzikiej róży, owoc aronii, owoc głogu, jabłko, płatki róży. Piękna barwa i bogaty aromat usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki: kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży (39%), owoc aronii, owoc głogu, jabłko, płatki róży (3,5%)
Masa netto: 100g
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.
Ostrzeżenie:
Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Producent:
Natura Wita Ewa Płachta
Kopernia 9,
28-400 Pińczów
kontakt@natur-vit.pl
⇒ SPRAWDŹ KOLEKCJĘ AROMATYCZNYCH MIESZANEK OWOCOWO-ZIOŁOWCH W ZIELNIKU JAGI⇐
Ogólne informacje dotyczące ziół zaczerpnięte ze światowej literatury zielarskiej, nie stanowią porady medycznej oraz oświadczenia żywieniowego:
Kwiat hibiskusa
Hibiskus to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz soli mineralnych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz utrzymaniu zdrowego rytmu pracy jelit. Wykazuje działanie żółciopędne co wywiera korzystny, ochronny wpływ na wątrobę i wydzielanie żółci. Kwiat hibiskusa wykazuje działanie moczopędnie, dzięki czemu wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu z toksyn i zastojów wody w tkankach. Napar z hibiskusa, pity w większej ilości wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit a także na naczynia krwionośne, co ma wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Tradycyjna afrykańska medycyna ludowa stosuje hibiskus by wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Dzika róża owoc
Owoc dzikiej róży to znakomite zioło na przeziębienie, ze wzgledu na to, że jest źródłem naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C, a także innych witamin, kwasów, polifenoli, z czego najbardziej znane to kwercetyna, rutyna, karoteny, likopen, zeaksantyna i luteina oraz pektyn i przeciwzapalnego kwasu linolowego i soli mineralnych. Dzięki wysokiej zawartości związków bioaktywnych, dzika róża to ceniony surowiec zielarski. Zapewniają one dzikiej róży, wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Witamina C wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, co jest szczególnie istotne w okresach osłabienia oraz zmiennej pogodzie. Owoc dzikiej róży to tradycyjne zioło na wzmocnienie odporności, stosowany był jako wsparcie dla naturalnych procesów oczyszczających organizm oraz wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki obecności wielu substancji czynnych na może korzystnie wpływać na zdrowie układu moczowego. Dodatkowo napar z owoców dzikiej róży przyniesie chwile relaksu oraz wesprze organizm w utrzymaniu dobrego samopoczucia i równowagi emocjonalnej. Nasze babki zielarski stosowały ją w stanach zmęczenia, napięcia, osłabienia oraz w okresie rekonwalescencji.
Owoc aronii
Owoc aronii jest źródłem wielu cennych substancji czynnych, witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest owocem zdrowia i młodości, a Polacy nadali jej miano "CZARNEGO POLSKIEGO ZŁOTA". Antocyjany podobnie jak witaminy C E, A, zawarte w owocu aronii, zapobiegają tworzeniu się szkodliwych cząsteczek tlenu - wolnych rodników. Działają antyoksydacyjnie. Owoc ten wspomaga naturalne procesy oczyszczania organizmu z toksyn, w tym z metali ciężkich. Aronia wspiera organizm w zachowaniu równowagi i komfortu w okresach obniżonej odporności, wspomaga naturalne procesy metaboliczne organizmu, działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, na przemianę materii oraz sprzyja zdrowym funkcjom wątroby przy regularnym stosowaniu. Owoc aronii jako bogate źródło antyoksydantów jest wykorzystywany również w profilaktyce zdrowego serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.
Owoc głogu
Głóg zawiera różnorodne składniki mineralne i witaminy, flawonoidy, kwasy organiczne, karoteny, fitosterole, witaminy z grupy B, C, związki wapnia, żelaza, potasu i selenu. Literatura zielarska donosi, że owoce i kwiaty głogu wykazują działanie rozkurczowe. Działają bezpośrednio na mięsień sercowy, wzmacniają siłę jego skurczu, a jednocześnie zmniejszają częstotliwość skurczów, co pomaga w wypoczynku tego narządu. Owoc głogu wykazuje korzystny wpływ na naczynia krwionośne w mózgu, wspomaga ich rozkurcz, co z kolei powoduje wydajniejszy przepływ krwi i dotlenienie oraz odżywienie mózgu. Przetwory z głogu przyczyniają się do regulacji ciśnienia krwi, wzmacniają cały organizm oraz koją pobudzone nerwy. Głóg jest pomocny w profilaktyce miażdżycy, hiperlipidemii oraz cukrzycy i przy dolegliwościach reumatycznych. Głóg należy także do ziół na ból głowy oraz zawroty i problemy z niedokrwieniem mózgu. W medycynie chińskiej, głóg wykorzystywany jest w walce z niestrawnością.
Płatki róży
Płatki róży to wykwintny i aromatyczny dodatek do herbat, deserów, przetworów, konfitur, miodów, napojów, drinków. Mają intensywnie różany zapach i bardzo przyjemny smak. Płatki róży to nie tylko walory estetyczne, esencjonalne, ale także właściwości korzystne dla człowieka: wykazują działanie antyseptyczne, lekko ściągające, przeciwzapalne. Napar z płatków róży wspomaga trawienie i pomaga zlikwidować niestrawność.
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.
Ania
Pyszna i aromatyczna!