Herbatka Na Jesienne Słoty suplement diety 100g
Opis
Herbatka owocowo-ziołowa Na Jesienne Słoty - suplement diety
Herbatka owocowo-ziołowa Na Jesienne Słoty to kompozycja ziół i owoców, pomocna w jesiennym przeziębieniu. Składniki owocowe zawierają witaminy, inne rozgrzewają, pomagają zwalczać drobnoustroje, a także działają wykrztuśnie i przyczyniają się do oczyszczania dróg oddechowych. Surowce śluzowe takie jak porost islandzki czy prawoślaz i podbiał przyniosą ukojenie, łagodząc podrażnione błony śluzowe gardła.
Składniki: dzika róża owoc, imbir kłącze, rokitnik owoc, prawoślaz korzeń, oman korzeń, dziewanna kwiat, podbiał liść, sosna pączki, porost islandzki, lukrecja korzeń
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu (2g) zalać wrzącą wodą (1 szklanka - 200 ml) i zaparzać pod przykryciem 15-20 minut. Pić 1-2 razy dziennie po szklance przygotowanego naparu.
Zalecana do spożycia dzienna porcja: napar z 1-2 łyżeczek suszu dziennie
Ostrzeżenie:
Zaleca się nie przekraczać dozwolonej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Osoby zażywające leki lub chore powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem produktu. Nie stosować u kobiet w ciąży, kobiet karmiących i dzieci. Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Masa netto: 100g
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.
Ogólne informacje dotyczące ziół zaczerpnięte ze światowej literatury zielarskiej, nie stanowią porady medycznej oraz oświadczenia żywieniowego:
Dzika róża
Owoc dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C. Witamina ta zapewnia dzikiej róży wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, pomaga zwalczać przeziębienie, infekcje wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza, gdy towarzyszy im wysoka temperatura. Dzika róża wykazuje działanie oczyszczające, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, moczopędne, wzmacniające krew oraz nerki, regulujące miesiączkowanie, a także działanie łagodzące objawy depresji i zwiększające popęd płciowy. Ponadto dzika róża może być stosowana u rekonwalescentów, po chorobach zakaźnych i operacjach ze względu na swoje działanie wzmacniające.
Imbir
Imbir to powszechnie znana w kuchni azjatyckiej przyprawa, coraz częściej stosowana również w kuchni europejskiej. Poza cytrynowo-pikantnym smakiem, który nadaje potrawie, wpływa pozytywie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Potrawy i napoje rozgrzewają organizm w chłodny dzień, pomagają udrożnić drogi układu oddechowego podczas przeziębienia i kataru. Wspomaga działanie układu odpornościowego. Źródła zielarskie donoszą, że imbir jest pomocny w chorobach reumatycznych gdyż przyczynia się zmniejszenia dolegliwości bólowych, obrzęków i zwiększenia ruchomości stawów. Imbir od lat stosowany jest w zaburzeniach trawiennych, łagodzi wzdęcia, zaparcia, nudności, wspomaga trawienie. Kłącza imbiru przydatne są również w zwalczaniu bakterii, wirusów i pasożytów.
Rokitnik
Rokitnik, to źródło naturalnej witaminy C. Jest jej nieco mniej niż w owocach róży, jednak nie ulega ona tak znacznemu rozkładowi podczas przetwarzania i przechowywania. Witamina C sprzyja procesom antyoksydacyjnym i regeneracyjnym organizmu. Dzięki temu rokitnik przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych, a także do poprawy cyrkulacji krwi w całym organizmie. Ponadto owoce te, są prawdziwym bogactwem witamin z grupy B, witaminy: E, F, K, P, kwasu foliowego, prowitaminy A, antocyjanów, flawonoidów, fosfolipidów, garbników, oraz cukrów i kwasów omega-7 . Owoc rokitnika zawiera także kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz wiele makro i mikroelementów. W medycynie naturalnej, zastosowanie owoców rokitnika ma bardzo długie tradycje. Stosowano je w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, które przebiegały z gorączką, w stanach zapalnych różnych narządów, w problemach układu pokarmowego np. w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Owoce rokitnika wykorzystuje się również w problemach reumatycznych i chorobach skóry. Bogaty skład owocu rokitnika przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, wywiera korzystny wpływ w profilaktyce miażdżycy oraz opóźnia procesy starzenia organizmu.
Prawoślaz lekarski
Prawoślaz lekarski to według Farmakopei surowiec przeciwkaszlowy i osłaniający. Łagodzi podrażnione gardło oraz zwalcza chrypkę, kaszel. Osłania podrażnioną błonę śluzową układu oddechowego oraz pokarmowego. Jest pomocny w zaparciach i stanach zapalnych jamy ustnej, jelit i oskrzeli.
Korzeń omanu
Korzeń omanu ma działanie wykrztuśne, ze względu na obecność saponin, które ułatwiają i przyspieszają usuwanie wydzieliny z płuc, stymuluje on trawienie, pobudza apetyt oraz wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami takimi jak bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki. Korzeń omanu zawiera inulinę - polisacharyd, który przyczynia się do wzrostu bakterii kwasu mlekowego w jelitach oraz ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit. Inulina wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze. Tradycyjna fitoterapia zalecała stosowanie korzenia omanu w walce z pasożytami ze względu na olejki eteryczne zawarte w korzeniu. Olejki te również wykazują działanie przeciwpasożytnicze.
Kwiat dziewanny
Kwiat dziewanny zawiera saponiny, dzięki którym przyczynia się do ułatwienia odkrztuszania zalegających w drogach oddechowych wydzielin. Wykazuje działanie przeciwzapalne na błony śluzowe układu oddechowego, jamy ustnej, gardła, oskrzeli, żołądka, jelit i dróg moczowych. Jest pomocna podczas chrypki, ponieważ śluzy w niej zawarte powlekają błony śluzowe gardła i krtani, łagodząc dyskomfort. W tradycyjnej fitoterapii stosowano ją do walki z wirusami, podczas chrypki, nieżytu górnych dróg oddechowych, podczas anginy, grypy, kataru i suchego kaszlu.
Pączki sosny
Jak donoszą źródła zielarskie, pączki sosny to źródło diterpenowych kwasów żywicznych, związków fenolowych, goryczy, garbników, soli mineralnych, substancji woskowych, flawonoidów i witaminy C. Napar z sosnowych pączków wykazuje działanie wykrztuśne, odkażające, a także rozkurczowe na górne drogi oddechowe. Napar sosnowy zaleca się w takich schorzeniach jak: przeziębienie, kaszel, czy zapalenie oskrzeli. Ponadto pączki sosny działają napotnie, przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Pomagają wrócić do zdrowia po przebytej chorobie. Sosnowe pączki ze względu na właściwości rozgrzewające, przynoszą ulgę w schorzeniach reumatycznych i neurologicznych.
Porost islandzki (płucnica islandzka)
Porost islandzki powszechnie stosowany był tak i kiedyś, jak i dziś, przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Źródła zielarskie donoszą o właściwościach powlekających, przeciwkaszlowych porostu islandzkiego. Polecany jest szczególnie w podrażnieniach błony śluzowej gardła i krtani oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przetwory z porostu islandzkiego w małych ilościach przyczyniają się do pobudzania trawienia, wydzielania soku żołądkowego, natomiast podane w większej ilości wpływają hamująco na funkcje wydzielniczą żołądka. Dodatkowo łagodzą nudności i wymioty oraz działają powlekająco na cały przewód pokarmowy.
Lukrecja gładka korzeń
Na pewno każdy z nas próbował cukierków lukrecjowych, o bardzo słodkim smaku. Jednak korzeń lukrecji zasługuje na dużo większą uwagę niż słodkości. Jak donoszą źródła zielarskie lukrecja to zioło o dużej mocy działania. Wykazuje bowiem działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Jest naszym sprzymierzeńcem w walce z bakteriami (np. Staphylococcus aureus i Streptococcus mutans, który jest jedną z przyczyn powstawania próchnicy zębów) i grzybami (Candida albicans). Poza granicami Polski wykorzystywana jest w terapii stwardnienia rozsianego, nowotworów, reumatyzmu czy chorób autoimmunologicznych np. łuszczycy. Lukrecja wykazuje łagodzące działanie na wrzody żołądka, przyczynia się do ochrony wątroby przed stłuszczeniem i marskością. Likwiduje wolne rodniki oraz uczestniczy w usuwaniu toksyn takich jak metale ciężkie z organizmu. Przetwory z korzenia lukrecji działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie oraz rozkurczowo. Regulują pasaż jelitowy, wspomagają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Lukrecja jest również jednym z adaptogenów, ponieważ zwiększa odporność organizmu na stres. Korzeń lukrecji wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi. UWAGA: Nie należy jej stosować dłużej niż 4 tygodnie bez przerw.
katar, kaszel, ból gardła, wykrztuśne, chrypka, oskrzela, gardło, przeziębienie
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.