Herbatka Na Jesienne Słoty suplement diety 100g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 16,99 zł 16.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Herbatka owocowo-ziołowa Na Jesienne Słoty - suplement diety

Herbatka owocowo-ziołowa Na Jesienne Słoty to kompozycja ziół i owoców, pomocna w jesiennym przeziębieniu. Składniki owocowe zawierają witaminy, inne rozgrzewają, pomagają zwalczać drobnoustroje, a także działają wykrztuśnie i przyczyniają się do oczyszczania dróg oddechowych. Surowce śluzowe takie jak porost islandzki czy prawoślaz i podbiał przyniosą ukojenie, łagodząc podrażnione błony śluzowe gardła. 

Składniki: dzika róża owoc, imbir kłącze, rokitnik owoc, prawoślaz korzeń, oman korzeń, dziewanna kwiat, podbiał liść, sosna pączki, porost islandzki, lukrecja korzeń

Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu (2g) zalać wrzącą wodą (1 szklanka - 200 ml) i zaparzać pod przykryciem 15-20 minut. Pić 1-2 razy dziennie po szklance przygotowanego naparu.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: napar z 1-2 łyżeczek suszu dziennie

Ostrzeżenie:

Zaleca się nie przekraczać dozwolonej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. 

Osoby zażywające leki lub chore powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem produktu. Nie stosować u kobiet w ciąży, kobiet karmiących i dzieci. Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej. 

Masa netto: 100g

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.

 

Ogólne informacje dotyczące ziół zaczerpnięte ze światowej literatury zielarskiej, nie stanowią porady medycznej oraz oświadczenia żywieniowego:  

Dzika róża

Owoc dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C. Witamina ta zapewnia dzikiej róży wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, pomaga zwalczać przeziębienie, infekcje wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza, gdy towarzyszy im wysoka temperatura. Dzika róża wykazuje działanie oczyszczające, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, moczopędne, wzmacniające krew oraz nerki, regulujące miesiączkowanie, a także działanie łagodzące objawy depresji i zwiększające popęd płciowy. Ponadto dzika róża może być stosowana u rekonwalescentów, po chorobach zakaźnych i operacjach ze względu na swoje działanie wzmacniające. 

Imbir

Imbir to powszechnie znana w kuchni azjatyckiej przyprawa, coraz częściej stosowana również w kuchni europejskiej. Poza cytrynowo-pikantnym smakiem, który nadaje potrawie, wpływa pozytywie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Potrawy i napoje rozgrzewają organizm w chłodny dzień, pomagają udrożnić drogi układu oddechowego podczas przeziębienia i kataru. Wspomaga działanie układu odpornościowego. Źródła zielarskie donoszą, że imbir jest pomocny w chorobach reumatycznych gdyż przyczynia się zmniejszenia dolegliwości bólowych, obrzęków i zwiększenia ruchomości stawów. Imbir od lat stosowany jest w zaburzeniach trawiennych, łagodzi wzdęcia, zaparcia, nudności, wspomaga trawienie. Kłącza imbiru przydatne są również w zwalczaniu bakterii, wirusów i pasożytów.

Rokitnik

Rokitnik, to źródło naturalnej witaminy C. Jest jej nieco mniej niż w owocach róży, jednak nie ulega ona tak znacznemu rozkładowi podczas przetwarzania i przechowywania. Witamina C sprzyja procesom antyoksydacyjnym i regeneracyjnym organizmu. Dzięki temu rokitnik przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych, a także do poprawy cyrkulacji krwi w całym organizmie. Ponadto owoce te, są prawdziwym bogactwem witamin z grupy B, witaminy: E, F, K, P, kwasu foliowego, prowitaminy A, antocyjanów, flawonoidów, fosfolipidów, garbników, oraz cukrów i kwasów omega-7 . Owoc rokitnika zawiera także kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz wiele makro i mikroelementów. W medycynie naturalnej, zastosowanie owoców rokitnika ma bardzo długie tradycje. Stosowano je w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, które przebiegały z gorączką, w stanach zapalnych różnych narządów, w problemach układu pokarmowego np. w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Owoce rokitnika wykorzystuje się również w problemach reumatycznych i chorobach skóry. Bogaty skład owocu rokitnika przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, wywiera korzystny wpływ w profilaktyce miażdżycy oraz opóźnia procesy starzenia organizmu.

Prawoślaz lekarski

Prawoślaz lekarski to według Farmakopei  surowiec przeciwkaszlowy i osłaniający. Łagodzi podrażnione gardło oraz zwalcza chrypkę, kaszel. Osłania podrażnioną błonę śluzową układu oddechowego oraz pokarmowego. Jest pomocny w zaparciach i stanach zapalnych jamy ustnej, jelit i oskrzeli.

Korzeń omanu

Korzeń omanu ma działanie wykrztuśne, ze względu na obecność saponin, które ułatwiają i przyspieszają usuwanie wydzieliny z płuc, stymuluje on trawienie, pobudza apetyt oraz wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami takimi jak bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki. Korzeń omanu zawiera inulinę  - polisacharyd, który przyczynia się do wzrostu bakterii kwasu mlekowego w jelitach oraz ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit. Inulina wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze. Tradycyjna fitoterapia zalecała stosowanie korzenia omanu w walce z pasożytami ze względu na olejki eteryczne zawarte w korzeniu. Olejki te również wykazują działanie przeciwpasożytnicze.

Kwiat dziewanny

Kwiat dziewanny zawiera saponiny, dzięki którym przyczynia się do ułatwienia odkrztuszania zalegających w drogach oddechowych wydzielin. Wykazuje działanie przeciwzapalne na błony śluzowe układu oddechowego, jamy ustnej, gardła, oskrzeli, żołądka, jelit i dróg moczowych. Jest pomocna podczas chrypki, ponieważ śluzy w niej zawarte powlekają błony śluzowe gardła i krtani, łagodząc dyskomfort. W tradycyjnej fitoterapii stosowano ją do walki z wirusami, podczas chrypki, nieżytu górnych dróg oddechowych, podczas anginy, grypy, kataru i suchego kaszlu. 

Pączki sosny

Jak donoszą źródła zielarskie, pączki sosny to źródło diterpenowych kwasów żywicznych, związków fenolowych, goryczy, garbników, soli mineralnych, substancji woskowych, flawonoidów i witaminy C. Napar z sosnowych pączków wykazuje działanie wykrztuśne, odkażające, a także rozkurczowe na górne drogi oddechowe. Napar sosnowy zaleca się w takich schorzeniach jak: przeziębienie, kaszel, czy zapalenie oskrzeli. Ponadto pączki sosny działają napotnie, przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Pomagają wrócić do zdrowia po przebytej chorobie. Sosnowe pączki ze względu na właściwości rozgrzewające, przynoszą ulgę w schorzeniach reumatycznych i neurologicznych. 

Porost islandzki (płucnica islandzka) 

Porost islandzki powszechnie stosowany był tak i  kiedyś, jak i dziś, przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Źródła zielarskie donoszą o właściwościach powlekających, przeciwkaszlowych porostu islandzkiego. Polecany jest szczególnie w podrażnieniach błony śluzowej gardła i krtani oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przetwory z porostu islandzkiego w małych ilościach przyczyniają się do pobudzania trawienia, wydzielania soku żołądkowego, natomiast podane w większej ilości wpływają hamująco na funkcje wydzielniczą żołądka. Dodatkowo łagodzą nudności i wymioty oraz działają powlekająco na cały przewód pokarmowy.

Lukrecja gładka korzeń

Na pewno każdy z nas próbował cukierków lukrecjowych, o bardzo słodkim smaku. Jednak korzeń lukrecji zasługuje na dużo większą uwagę niż słodkości. Jak donoszą źródła zielarskie lukrecja to zioło o dużej mocy działania. Wykazuje bowiem działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Jest  naszym sprzymierzeńcem w walce z bakteriami (np. Staphylococcus aureus i Streptococcus mutans, który jest jedną z przyczyn powstawania próchnicy zębów) i grzybami (Candida albicans). Poza granicami Polski wykorzystywana jest w terapii stwardnienia rozsianego, nowotworów, reumatyzmu czy chorób autoimmunologicznych np. łuszczycy. Lukrecja wykazuje łagodzące działanie na wrzody żołądka, przyczynia się do ochrony wątroby przed stłuszczeniem i marskością. Likwiduje wolne rodniki oraz uczestniczy w usuwaniu toksyn takich jak metale ciężkie z organizmu. Przetwory z korzenia lukrecji działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie oraz rozkurczowo. Regulują pasaż jelitowy, wspomagają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Lukrecja jest również jednym z adaptogenów, ponieważ zwiększa odporność organizmu na stres. Korzeń lukrecji wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi. UWAGA: Nie należy jej stosować dłużej niż 4 tygodnie bez przerw.

 

katar, kaszel, ból gardła, wykrztuśne, chrypka, oskrzela, gardło, przeziębienie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl