
Herbatka Na Jesienne Słoty suplement diety 100g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Herbatka owocowo-ziołowa Na Jesienne Słoty - suplement diety
Herbatka owocowo-ziołowa Na Jesienne Słoty to kompozycja ziół i owoców, pomocna w jesiennym przeziębieniu. Składniki owocowe zawierają witaminy, inne rozgrzewają, a także działają wykrztuśnie i przyczyniają się do oczyszczania dróg oddechowych. Surowce śluzowe takie jak porost islandzki czy prawoślaz i podbiał przyniosą ukojenie, łagodząc podrażnione błony śluzowe gardła.
Składniki: dzika róża owoc, imbir kłącze, rokitnik owoc, prawoślaz korzeń, oman korzeń, dziewanna kwiat, podbiał liść, sosna pączki, porost islandzki, lukrecja korzeń
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu (2g) zalać wrzącą wodą (1 szklanka - 200 ml) i zaparzać pod przykryciem 15-20 minut. Pić 1-2 razy dziennie po szklance przygotowanego naparu.
Zalecana do spożycia dzienna porcja: napar z 1-2 łyżeczek suszu dziennie
Ostrzeżenie:
Zaleca się nie przekraczać dozwolonej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Osoby zażywające leki lub chore powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem produktu. Nie stosować u kobiet w ciąży, kobiet karmiących i dzieci. Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej.
Masa netto: 100g
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik. Chronić przed światłem i wilgocią.
Producent:
Natura Wita Ewa Płachta
Kopernia 9,
28-400 Pińczów
kontakt@natur-vit.pl
⇒ SPRAWDŹ KOLEKCJĘ ZIOŁOWYCH HERBATEK FUNKCJONALNYCH W ZIELNIKU JAGI⇐
Ogólne informacje dotyczące ziół zaczerpnięte ze światowej literatury zielarskiej, nie stanowią porady medycznej oraz oświadczenia żywieniowego:
Dzika róża owoc
Owoc dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C, a także innych witamin, kwasów, polifenoli, z czego najbardziej znane to kwercetyna, rutyna, karoteny, likopen, zeaksantyna i luteina oraz pektyn i przeciwzapalnego kwasu linolowego i soli mineralnych. Dzięki wysokiej zawartości związków bioaktywnych, dzika róża to ceniony surowiec zielarski. Zapewniają one dzikiej róży, wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Witamina C wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, co jest szczególnie istotne w okresach osłabienia oraz zmiennej pogodzie. Owoc dzikiej róży to tradycyjne zioło na wzmocnienie odporności, stosowany był jako wsparcie dla naturalnych procesów oczyszczających organizm oraz wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki obecności wielu substancji czynnych na może korzystnie wpływać na zdrowie układu moczowego. Dodatkowo napar z owoców lub skórki dzikiej róży, przyniesie chwile relaksu oraz wesprze organizm w utrzymaniu dobrego samopoczucia i równowagi emocjonalnej. Nasze babki zielarski stosowały ją w stanach zmęczenia, napięcia, osłabienia oraz w okresie rekonwalescencji.
Imbir korzeń
Korzeń imbiru to powszechnie znana w kuchni azjatyckiej przyprawa, coraz częściej stosowana również w kuchni Europejskiej. Poza cytrynowo-pikantnym smakiem, który nadaje potrawie, wpływa pozytywie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Potrawy i napoje z tą przyprawą rozgrzewają organizm w chłodny dzień, wspierają komfort oddychania i drożność dróg oddechowych. Imbir sprzyja naturalnej odporności, szczególnie w okresach obniżonej odporności. Źródła zielarskie donoszą, że kłącze imbiru zawiera związki takie jak: gingerole i shogaole o działaniu przeciwzaplanym. Kłącze imbiru przyczynia się do zachowania komfortu stawów, a tradycyjna medycyna chińska zaleca spożywać go każdego dnia. Imbir od lat stosowany jest jako zioło na trawienie, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz pomaga zachować równowagę procesów metabolicznych.
Rokitnik owoc
Rokitnik, to źródło naturalnej witaminy C. Jest jej nieco mniej niż w owocach róży, jednak nie ulega ona tak znacznemu rozkładowi podczas przetwarzania i przechowywania. Witamina C sprzyja procesom antyoksydacyjnym i regeneracyjnym organizmu. Dzięki temu rokitnik przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych, a także do poprawy cyrkulacji krwi w całym organizmie. Ponadto owoce te, są prawdziwym bogactwem witamin z grupy B, witaminy: E, F, K, P, kwasu foliowego, prowitaminy A, antocyjanów, flawonoidów, fosfolipidów, garbników, oraz cukrów i kwasów omega-7. Owoc rokitnika zawiera także kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz wiele makro i mikroelementów. W medycynie naturalnej, zastosowanie owoców rokitnika ma bardzo długie tradycje. Rokitnika stosowano jako zioło na przeziębienie i osłabienie. Przetwory z owoców rokitnika sprzyjają naturalnej odporności, szczególnie w okresach gdy jest ona obniżona a warunki atmosferyczne nie są sprzyjające. Wzmacniają siły obronne organizmu. Bogaty skład owoców rokitnika przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, wywiera korzystny wpływ w profilaktyce miażdżycy oraz opóźnia procesy starzenia organizmu.
Prawoślaz lekarski korzeń
Korzeń prawoślazu lekarski to według Farmakopei surowiec przeciwkaszlowy i osłaniający. Łagodzi podrażnione gardło oraz zwalcza chrypkę, kaszel. Osłania podrażnioną błonę śluzową układu oddechowego oraz pokarmowego. Jest pomocny w zaparciach i stanach zapalnych jamy ustnej, jelit i oskrzeli.
Korzeń omanu
Korzeń omanu ma działanie wykrztuśne, ze względu na obecność saponin, które ułatwiają i przyspieszają usuwanie wydzieliny z płuc, wspomaga prawidłowe procesy trawienne, pobudza apetyt. Korzeń omanu zawiera inulinę - polisacharyd, który przyczynia się do wzrostu mikroflory jelitowej szczególnie flory kwasu mlekowego, oraz ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit.
Kwiat dziewanny
Kwiat dziewanny zawiera saponiny, dzięki którym przyczynia się do ułatwienia odkrztuszania zalegających w drogach oddechowych wydzielin. Wykazuje działanie przeciwzapalne na błony śluzowe układu oddechowego, jamy ustnej, gardła, oskrzeli, żołądka, jelit i dróg moczowych. Jest pomocna podczas chrypki, ponieważ śluzy w niej zawarte powlekają błony śluzowe gardła i krtani, łagodząc dyskomfort. W tradycyjnej fitoterapii stosowano ją podczas chrypki oraz dla wsparcia górnych dróg oddechowych.
Pączki sosny
Jak donoszą źródła zielarskie, pączki sosny to źródło diterpenowych kwasów żywicznych, związków fenolowych, goryczy, garbników, soli mineralnych, substancji woskowych, flawonoidów i witaminy C. Napar z sosnowych pączków wykazuje działanie wykrztuśne, antyseptyczne, a także rozkurczowe na górne drogi oddechowe. Napar i syrop sosnowy w tradycjach ludowych stosowało się na przeziębienie, kaszel, czy zapalenie oskrzeli. Ponadto pączki sosny działają napotnie, przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Pomagają wrócić do zdrowia po przebytym osłabieniu. Sosnowe pączki ze względu na właściwości rozgrzewające, przynoszą ulgę i komfort stawom.
Porost islandzki (płucnica islandzka)
Porost islandzki powszechnie stosowany był kiedyś w dolegliwościach ze strony górnych dróg oddechowych. Dziś spotkać można w aptekach syropy i tabletki z tego surowca. Źródła zielarskie donoszą o właściwościach powlekających, przeciwkaszlowych porostu islandzkiego. Polecany jest szczególnie w podrażnieniach błony śluzowej gardła i krtani oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przetwory z plechy porostu islandzkiego w małych ilościach przyczyniają się do pobudzania trawienia, wydzielania soku żołądkowego, natomiast podane w większej ilości wpływają hamująco na funkcje wydzielniczą żołądka. Dodatkowo łagodzą nudności i wymioty oraz działają powlekająco na cały przewód pokarmowy.
Lukrecja gładka korzeń
Na pewno każdy z nas próbował cukierków lukrecjowych, o bardzo słodkim smaku. Jednak korzeń lukrecji zasługuje na dużo większą uwagę niż słodkości. W tradycyjnych źródłach zielarskich lukrecja jest doceniana za swoje wsparcie dla organizmu. Jest naturalnym sprzymierzeńcem zdrowia. Wspomaga naturalne siły obronne organizmu. Wspiera fizjologiczne procesy oczyszczania organizmu z toksyn, w tym z metali ciężkich oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Przetwory z korzenia lukrecji działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie oraz rozkurczowo. Korzeń lukrecji sprzyja utrzymaniu zdrowego rytmu pracy jelit. Lukrecja jest również jednym z adaptogenów. Adaptogeny to zioła, które pomagają w adaptacji lepszej reakcji organizmu do czynników zewnętrznych, w tym stresu. Korzeń lukrecji wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy.
Tylko osoby zalogowane mogą dodawać opinie. Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z punktem regulaminu dot. zamieszczania opinii.