Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słodki korzeń lukrecji gładkiej 0
Słodki korzeń lukrecji gładkiej

Słodki korzeń lukrecji gładkiej

Lukrecja gładka zwana „słodkim korzeniem” powszechnie wykorzystywana jest do produkcji cukierków oraz napojów. Nadaje ona ziołowy aromat oraz lekko gorzkawy smak. Lukrecja znana była już przez starożytnych Egipcjan. Korzeń lukrecji stosowano w Chinach kilka tysięcy lat temu i ta tradycja przetrwała do dziś. Starożytni Grecy i Rzymianie również znali zalety „soku lukrecjowego”. Mimo, iż naturalne środowisko lukrecji to tereny Morza Śródziemnego, z w ciągu minionych wieków zaczęto ją uprawiać praktycznie w całej Europie Środkowej i Zachodniej. Ta praktyka trwa do dziś. Poznaj niesamowite właściwości Lukrecji – zioła o tysiącletnich tradycjach.

Surowcem zielarski lukrecji jest korzeń. Jest ona obiektem wielu badań naukowych. Źródła donoszą o jej szerokim spektrum działania. Już starożytni Grecy sokiem lukrecjowym leczyli rany i wrzody żołądka, Egipcjanie spożywali go podczas duchowych rytuałów, a Chińczycy i Rzymianie wiedzieli, że lukrecja ma działanie wiatropędne i wykrztuśne. Te wskazania potwierdzają dzisiejsze badania naukowe.

Wpływ lukrecji na układ pokarmowy

Dzięki obecności kwasu glicyryzynowego, ekstrakt z lukrecji wpływa na odbudowę błony śluzowej wyścielającej żołądek w chorobie wrzodowej, natomiast odwar z korzenia lukrecji działa hamująco na wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może być pomocne u osób z nadkwasotą. Wspomniany kwas glicyryzynowy wykazuje również działanie ochronne na komórki wątroby, a ekstrakt z lukrecji wspomaga funkcję wydzielniczą trzustki.

Saponiny niczym mydło

Idąc tropem starożytnych ludów, którzy doceniali właściwości wykrztuśne korzenia lukrecji, badacze dowiedli, że obecność substancji (saponin) powodujących zmniejszenie napięcia powierzchniowego śluzu, lukrecja ułatwia odkrztuszanie zalegających w drogach oddechowych wydzielin. Działa ona niczym mydło, które ułatwia umycie zabrudzonych tłuszczem plam. Przetwory z korzenia lukrecji pobudzają także funkcje sekretolityczne w układzie oddechowym, co powoduje rozrzedzenie niechcianej wydzieliny i ułatwia jego oczyszczanie.

Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Korzeń lukrecji należy do grupy ulubionych przez naukowców ziół. Objawia on wiele korzystnych dla człowieka właściwości. Wykazuje działanie przeciwzapalne, w szczególności w przewodzie pokarmowym, na skórę, tkankę chrzęstną, kostną i łączną. Wpływa na przyśpieszenie gojenia się wrzodów w przewodzie pokarmowym oraz, działa immunosupresyjnie. Lukrecja, dzięki zawartości flawonoidów, wykazuje działanie przeciwutleniające, hamując działalność wolnych rodników.

Wpływ na hormony

Lukrecja to roślina bogata w fitoestrogeny, którymi są tutaj izoflawony. Związki te mają powinowactwo do receptorów estrogenowych w organizmie człowieka. Będąc antagonistą do tego receptora w tkankach piersi i macicy przyczyniają się do obniżenia zachorowania na nowotwory piersi i macicy. Natomiast jako agoniści wpływają hamująco na osteoporozę kości oraz na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby zatorowo-zakrzepowej naczyń krwionośnych u kobiet, które znajdują się w okresie po menopauzie.

Aktywność przeciwbakteryjna, przeciwwirusowa i przeciwgrzybicza

Naukowcy dowodzą, że lukrecja wykazuje aktywność przeciwbakteryjną w stosunku do wielu szczepów bakterii. Są to m. in Staphylococcus aureus, Mycobacterium smegmatis. Kwas glicyryzynowy zawarty w korzeniu lukrecji ma przeciwwirusowy wpływ na wirusa opryszczki. Wciąż trwają badania potwierdzające działanie lukrecji przeciwko wirusowi HIV oraz innych. Korzeń lukrecji często wykorzystywany jest do produkcji żywności, gdyż wykazuje działanie ochronne przed zakażeniem jej drobnoustrojami. Jest stosowany do produkcji cukierków lukrecjowych, ponieważ pomagają one w utrzymaniu prawidłowej higieny jamy ustnej, dzięki działaniu przeciwdrobnoustrojowemu.

Korzeń lukrecji posiada jeszcze wiele innych zastosowań m.in. korzystnie wpływa na procesy poznawcze; u sportowców – przyczynia się do zwiększenia wydolności fizycznej, nawodnienia i sprężystości mięśni;  w kosmetyce jako środek łagodzący i przeciwzapalny. Te i wiele innych zalet czynią z lukrecji – zioło o potężnej mocy. Potwierdza to również fakt, że w nadmiarze może równie poważnie nam zaszkodzić. Nie należy spożywać jej dłużej niż 1 miesiąc. Ostrożne powinny być osoby z nadciśnieniem, posiadające obrzęki, schorzenia nerek i wątroby oraz kobiety w ciąży i karmiące.

 

Bibliografia: 

Kucharska-Ambrożej; Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.); Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2017, s. 158-164

S. Klasik-Ciszewska, W. Wojnar, I. Kaczmarczyk-Sedlak; Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy; Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2016, s. 106-110

https://rozanski.li/

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl