Wokół nas wiosna w pełni. Czas na koktajlowy zawrót głowy!!!
Koktajl to szybka i wygodna propozycja posiłku. Idealny zarówno na śniadanie jak i na przekąskę w biegu. Syci i gasi pragnienie. Dodatkowo to bogactwo błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Mówiąc w skrócie samo zdrowie! Smoothie można przygotować praktycznie ze wszystkich owoców i warzyw, których nie trzeba gotować przed spożyciem. Do takich warzywno-owocowych kompozycji warto dodać nasiona, orzechy, pestki czy płatki owsiane, staną się one bardziej odżywcze oraz wzbogacimy nasze koktajle w dodatkową porcję błonnika. Smacznego!
Oto kilka przepisów na wiosenne koktajle:
- Zielony koktajl
- Koktajl oczyszczający
- Smoothie dla skóry
- Koktajl antyoksydacyjny
- Słodkie „co nie co” dla lodożerców
Banan – 1 sztuka
Szpinak – 1 garść
Pomarańcza – ½ sztuki
Imbir – plasterek o grubości 1cm
Płatki owsiane górskie – 2 łyżki
Nasiona lnu - ½ łyżki
Woda - 1 szklanka
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. W razie potrzeby dodać wodę.
Seler naciowy - 2 łodygi
Banan – 1 sztuka
Jabłko – 1 sztuka
Cytryna - ¼ sztuki
Mielone nasiona ostropestu plamistego - 1 płaska łyżka
Woda - 1 szklanka
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. W razie potrzeby dodać wodę.
Seler naciowy - 2 łodygi
Mielony jarmuż z nacią pietruszki – 2 czubate łyżki
Awokado – ½ sztuki
Cytryna - ¼ sztuki
Ogórek - 1 mniejsza sztuka
Kiwi - 1 sztuka
Woda - 1 szklanka
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. W razie potrzeby dodać wodę.
Mielony burak - 2 czubate łyżki
Kurkuma - ½ łyżeczki
Suszony owoc aronii - 3 łyżki
Awokado – ½ sztuki
Woda - 1 szklanka
Składniki zalać wodą i pozostawić na około 20 min. Następnie całość zmiksować. W razie potrzeby dodać wodę.
1 zamrożony w plasterkach banan
Garść mrożonych malin
Mleko kokosowe - 100g
Daktyle – 2 sztuki
Całość szybko zmiksować na gładką, lodową konsystencję.
...a w wolnej chwili...poznaj tajniki parzenia naparu z zielonej herbaty !!! kliknij w link "Jak polubić zieloną herbatę?"