20-11-2020
, dietetyk mgr Beata Widlińska-Wojtasik
Przedstawiamy Państwu nasze świąteczne propozycje!
Święta swoim zapachem i smakiem często kojarzą nam się z cytrusami i przyprawami korzennymi. Czymś, co rozgrzewa zmarznięte ciało, a słodkim smakiem koi zmysły. Takimi wytycznymi kierowaliśmy się w doborze herbatek specjalnych na Święta Bożego Narodzenia. Wierzymy, że w każdej z nich odnajdą Państwo, smak i zapach świątecznych chwil z dzieciństwa, spędzonych z bliskimi oraz takich, jakie każdy z nas chciałby pozostawić w pamięci na zawsze.
03-08-2020
, mgr Beata Widlińska-Wojtasik
Konfekcjonowanie – owocna współpraca
Konfekcjonowanie to według słownika PWN, to porcjowanie i pakowanie gotowych wyrobów. Usługa ta jest świadczona w bardzo wielu branżach. Pomaga ona uniknąć dodatkowych kosztów firmie produkującej towary. Oszczędność ta polega na ograniczeniu zakupów specjalistycznych maszyn służących do pakowania różnego rodzaju produktów oraz wypłaty wynagrodzeń dodatkowych pracowników. Firma, która potrzebuje zapakować swoje wyroby do jednostkowych opakowań o małych porcjach, które z kolei pakowane są w większe opakowania zbiorcze oraz wysyłane do odbiorców, zleca tę czynność właśnie firmie konfekcjonującej.
14-07-2020
, dietetyk mgr Beata Widlińska-Wojtasik
Wieczorna prymulka – na ratunek zdrowiu!
Wiesiołek do drobna, polna roślina o żółtych kwiatach. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do wielu innych roślin, kwiaty wiesiołka otwierają się dopiero pod koniec dnia, a zamykają po północy. Nazywane są „wieczorną prymulką”. Choć w ziołolecznictwie wykorzystywane są wszystkie elementy tej rośliny, to największe znaczenia dla zdrowia człowieka mają jego nasiona. Same zawierają sporo błonnika, minerały (magnez, wapń, cynk i selen), witaminę E, fitosterole (kampesterol, beta-sitosterol) i około 14% oleju. To właśnie ten olej cieszy się największą sławą.